24. apr. 2024 o 07:30
žani, TASR, Koktejl

Zronená manželka opísala posledné chvíle Grúňa († 81): Šok zo sanitky! Táto vec ju zarazila

placeholder
Legendárny spevák Dušan Grúň s manželkou Máriou.
Zdroj: Profimedia

Slovenskom otriasla smutná správa.

Domáce promi
24. apr. 2024 o 07:30
Zronená manželka opísala posledné chvíle Grúňa († 81): Šok zo sanitky! Táto vec ju zarazila

Slovenskom otriasla smutná správa.

V pondelok v skorých ranných hodinách naposledy vydýchol spevák Dušan Grúň († 81). Jeho smrť oplakávajú fanúšikovia, kolegovia, priatelia a manželka Mária Grúňová. Zronená vdova opísala pre Nový Čas posledné chvíle svojej slávnej lásky. Zdravotný stav legendárneho speváka sa rapídne zhoršil pred dvomi týždňami.

Grúňová stála po boku svojho manžela až do poslednej chvíle. "Chodila som tam každý deň, aj som ho vybozkávala. Bol na JIS a v umelom spánku," opísala Mária. Obľúbený repeťák skonal v nemocnici na bratislavských Kramároch. "Povedali mi, že je v kritickom stave, že mám prísť na druhý deň. Chcela som ho vidieť hneď... Na druhý deň som za ním bežala a už bol napojený na prístroje. Už ma nevnímal. A ten umelý spánok. Hlavne, že nič necítil," dodala a prezradila viac.

"Zlyhávali mu ľadviny. Bral veľa liekov, keďže mal mnoho zdravotných ťažkostí a chorôb a k tomu sa pridal zápal pľúc. Každý deň som bola pri ňom, lebo som vedela, že ešte žije. Vybozkávala som ho. Aj jeho nohy... Dúfali sme, že tá dialýza zaberie, ale nič," povedala Grúňová s tým, že o Dušana sa v nemocnici starali vzorne.

Boj o život začal na prvý pohľad bežným problémom. "Jeden večer mi povedal, že sa mu vyhodili v ústach afty, že ho to veľmi bolí. Volala som kamarátke lekárničke, tá mi poradila, čo robiť, ale ráno už mal ústa opuchnuté a už som mu nerozumela, lebo nevedel dobre rozprávať," zaspomínala si, ako to celé začalo.

Zavolala preto sanitku, no zarazilo ju ako sa zachovali. "Povedali mi, že choďte najprv k obvodnému lekárovi a doneste nám papier. Povedala som ďakujem a volala som druhú sanitku. Ale povedali mi to isté. Tak som zavolala priateľke a tá to vybavila tak, že povedala - Dušan zomiera a dusí sa. A vtedy prišli. Zobrali ho do nemocnice a už sa viac domov nevrátil..." smúti vdova.

K výjazdu sa vyjadrilo aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR. "Na základe volania na tiesňovú linku sme dňa 11. 4. 2024 vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci k 81-ročnému mužovi v Bratislave. Záchranári pacienta pri vedomí transportovali do nemocnice s diagnózou dehydratácia," povedala denníku hovorkyňa Petra Klimešová.

Popularitu si dokázal udržať

Grúň sa narodil 26. mája 1942 v Žiline. Maturoval v roku 1959 v Košiciach, študoval na Vysokej škole hutníckej v Ostrave. S hudbou začínal ako študent v Ostrave. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, nikto v kapele nechcel spievať, tak to skúsil. V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky.

Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli skladby Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa. Úspešné bolo pre neho obdobie od roku 1968, keď nahral väčšinu svojich hitov, Butterfly, Plavovláska, Kde si bola, keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň. Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

V roku 2006 vyšla kompilácia jeho najväčších hitov 20 NAJ, v roku 2012 album Lebo ťa mám rád s podtitulom Spomienka na Franka Sinatru, na ktorom prespieval hity tohto populárneho Američana. V apríli 2018 bol jedným zo spevákov na koncerte S úsmevom sa dívam na svet, ktorý bol poctou skladateľovi Pavlovi Zelenayovi. V deň významného životného jubilea uviedol spevák koncert Dušan Grúň 80. narodeniny, na ktorom vystúpili viacerí známi interpreti.