Martin "Pyco" Rausch (45) je známy svojou láskou k jedlu a cestovaniu. I keď je vegetarián a varí len takéto jedlá, jeho recepty si zamilovali aj mäsožravci. Mäsa sa úplne vzdal už v tínedžerskom veku a názor nezmenil dodnes.
K tomu, aby sa stal vegetariánom, ho od detstva viedla láska k zvieratám. "Nedokázal som sa zžiť s tým faktom, ktorý je pre mnohých z nás realitou, že domáce zviera chováš pre nejaké mäso," objasnil v talk šou Zvedavá Zuza. Takýto potravinový reťazec sa mu nepozdával. "Ja si myslím, že mám traumatické zážitky z detstva kvôli tomu," dodal s tým, že králikom, sliepkam a iným zvieratám na babkinom dvore dával mená.
"Potom keď som zistil, že ten už je v kastróle, tamtú strelia do hlavy, tak ja som to vypúšťal z chlieva. Alebo som im chodil hovoriť, nech nejedia tú kukuricu," zaspomínal si na obdobie, ktoré ho formovalo. Dialo sa to v období, keď mal Martin približne 8-9 rokov a robil to podvedome. V 1994 sa zaťal a od 15 prestal jesť mäso úplne.
Napriek svojmu presvedčeniu, nenabáda Pyco ostatných, aby sa stali vegetariánmi. "Aj tak si myslím, že v dnešnej dobe ti stačí jesť mäso raz za čas, keď to berieš zo zdravotných dôvodov," myslí si osobne moderátor a kulinár.
Prezývka Pyco
Martin pričuchol k práci v médiách už ako 15-ročný. Začal vo Fun Rádiu ako prekladateľ a neskôr sa stal hudobným redaktorom. Pôvodne vôbec nechcel moderovať, dotlačila ho k tomu Oľga Záblacká. Martinovi vymysleli prezývku Pyco poslucháči, nakoľko v tom čase pôsobil v rádiu aj Martin Nikodým a krstným menom sa už predstavoval on.
Život Pyca v skratke
Narodil sa v roku 1977 v Bratislave. Vyštudoval hotelovú akadémiu. Okrem cestovania a gastronómie sa venoval hudobnej dramaturgii, rozhlasu a televízii. Martin moderoval vo dvojici s Adelou Banášovou (dnes Vinczeovou) tri ročníky Slovensko hľadá Superstar a tiež štyri ročníky tanečnej šou Let's Dance. Spolu s českým hudobníkom, hercom a moderátorom Jakubom Prachařom moderovali štyri série šou Česko-Slovensko má talent. V úlohe moderátora sa ukázal aj v speváckej súťaže X factor či Tvoja tvár znie povedome.
V roku 2012 debutoval ako autor, fotograf a vydavateľ publikáciou Moje Jedlo, neskôr vydal pokračovania “Moje Jedlo 2” a “4 Ročné Obdobia (Moje Jedlo 3)”. Od roku 2019 sa venuje videovareniu na sociálnych sieťach.