Mnohí ľudia si radi pochutia na vajciach, no iba niektorí z nás vedia, ako ich správne uskladňovať. Ako informoval portál Mirror, odborník Jason Webb preto odhalil, za akých podmienok sú vajcia vhodné na konzumáciu. Varoval pritom, že ak ich uchovávate nesprávne, môžete si spôsobiť závažné zdravotné problémy.
Čo sa týka vajec, nemáme veľa možností na ich uskladnenie. Buď ich schováme do chladničky, alebo ich necháme v škatuli na kuchynskej linke. Je však vôbec dôležité, na aké miesto ich dáme? Aj keď tomuto rozhodnutiu mnohí nemusia prikladať veľkú váhu, Webb varoval, že nesprávne skladovanie vajec môže zvyšovať riziko rýchlejšieho pokazenia a rozšírenia závažných ochorení.
Odborník, ktorý pracuje v spoločnosti Electronic Temperature Instruments, uviedol, že vajcia by sa mali v chladničkách skladovať pri teplote približne 4 °C, aby zostali čerstvé a bezpečné na konzumáciu. Varoval ale, že umiestnenie vajec do držiaka, ktorý sa nachádza na vnútornej strane dverí chladničky, nemusí byť dobrý nápad. "Môže to viesť ku kolísaniu a zbytočnému zvyšovaniu teploty, čo urýchľuje kazenie vajec. Ak je to nepretržité, môžu sa na nich rozšíriť baktérie, ako je salmonela," poznamenal.
Webb preto upozornil, že ak chcete vajcia skladovať v chladničke, najlepšie urobíte, keď ich budete uchovávať v škatuli a umiestnite ich mimo dverí, aby si udržali stálu teplotu. Vajíčka sú tiež známe svojím poréznym povrchom, ktorý spôsobuje, že môžu absorbovať pach okolitých potravín. To nemusí byť ideálne najmä pre tých, ktorí zabúdajú vyhadzovať staršie zvyšky jedla.
Podľa odborníkov môžete svoje vajcia naďalej uskladňovať aj mimo chladničky. Dôležité však je, aby ste ich nechávali v škatuli, pretože tá pomáha zabrániť vzniku zápachu a uľahčuje kontrolu dátumu spotreby.