10. jan. 2025 o 09:39
B.P., Koktejl

Tento jednoduchý trik vám zaručí, že chlieb zostane chrumkavý dlhšie, než si myslíte!

placeholder
Užite si čerstvý chlieb čo najdlhšie!
Zdroj: iStock

Chrumkavý čerstvý chlieb aj po niekoľkých dňoch je splneným snom mnohých z nás.

Zaujímavosti
10. jan. 2025 o 09:39
Tento jednoduchý trik vám zaručí, že chlieb zostane chrumkavý dlhšie, než si myslíte!

Chrumkavý čerstvý chlieb aj po niekoľkých dňoch je splneným snom mnohých z nás.

Žiaľ, čerstvosť a chrumkavosť sú obyčajne už na druhý deň iba spomienkou. Chlieb tvrdne, vyschne a, čo je najnepríjemnejšie, po pár dňoch sa na ňom objaví nežiaduca pleseň. Existuje však spôsob, ako si užívať ten čerstvý chlieb čo najdlhšie. Nie je to žiadna raketová veda a nepotrebujete na to ani množstvo ingrediencií. Stačia vám len dve kocky cukru!

Ako to funguje?

Možno by vám nenapadlo, že dve malé kocky cukru dokážu predĺžiť životnosť chleba. No je to tak! Kockový cukor totiž dokáže absorbovať nadmernú vlhkosť z okolia, čím vytvára ideálne podmienky pre skladovanie chrumkavej pochúťky. Výsledkom bude mäkký, chrumkavý chlieb, ktorý vydrží niekoľko dní.

Ako na to?

Je to jednoduché. Rozmiestnite v chlebníku dve kocky cukru. Pravidelne ich kontrolujte a keď zmäknú, vymeňte ich za nové. Vďaka tomuto triku môžete tvrdému alebo plesnivému chlebu zamávať na rozlúčku.

Nie je jedno, v čom chlieb skladujete.
Nie je jedno, v čom chlieb skladujete.
Zdroj: iStock

Správne skladovanie

Čo už k tomu len treba?! Veď stačí dať chlieb do igelitového vreca a netreba sa ďalej starať... Omyl! Nie je jedno, v čom chlieb skladujete. Jeho nepriateľom je nadmerná vlhkosť – áno, tá povestná pleseň. No ani suchý vzduch nie je jeho dobrým priateľom – o zlomený zub na stvrdnutej kôrke si zrejme nekoledujete. Tak v čom teda skladovať chlieb?

Chlebník z prírodného materiálu: Najlepšou voľbou sú drevené alebo bambusové chlebníky, ktoré zabezpečujú optimálne prúdenie vzduchu.

Plátené vrecúško: Skvele absorbuje prebytočnú vlhkosť a umožňuje chlebu „dýchať“.

Dobrá rada na záver? Chlieb nikdy neskladujte blízko radiátorov či rúry – rýchlejšie vyschne. S našimi trikmi si však užijete jeho čerstvosť a chrumkavosť niekoľko dní. Vyskúšajte!