04. jún. 2023 o 20:00
lv, Koktejl

Aj vy si pretierate oči? Lekár varuje: Hrozí vám veľké nebezpečenstvo!

placeholder
Príjemný zlozvyk môže ľudí pripraviť o zrak. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Robíte to aj vy?

Správy
04. jún. 2023 o 20:00
Aj vy si pretierate oči? Lekár varuje: Hrozí vám veľké nebezpečenstvo!

Robíte to aj vy?

Lekár varoval, že trenie očí je síce príjemné, ale spôsobuje nezvratné poškodenie a môže spôsobiť oslepnutie. Doktor Sam zo Singapuru je všeobecný lekár, ktorý sa zaujíma o starostlivosť o pleť, všeobecnú medicínu, ale i desivé lekárske príbehy. Nedávno odhalil, že tlak pri trení očí môže spôsobiť zhoršenie zraku, a v niektorých prípadoch aj jeho úplnú stratu, pše DailyMail.

Mladý lekár začal na TikToku novú sériu s názvom „New Fears Unlocked“ (Odomknutie nového strachu, pozn. red.), ktorá sa zameriava na veci, ktoré robíme všetci, a ktoré môžu mať katastrofálne následky, ako napríklad trenie očí.

Dodal, že spôsob akým si triete oči má taktiež svoj význam. „Používanie kĺbov alebo zadnej strany prstov zvyšuje tlak viac ako používanie končekov prstov,“ povedal, a zdôraznil, že ak ste krátkozrakí, existuje viac dôvodov, prečo by ste si nikdy nemali trieť oči.

Vo videu na sociálnej sieti rozpovedal príbeh 18-ročného Tahmeeda Rašeda z Austrálie, ktorý úplne oslepol na jedno oko a stratil väčšinu zraku na druhom po tom, čo si vypestoval zvyk trieť si oči. „Od jedného roka si trel oči. Jeho trenie očí následne viedlo k ochoreniu nazývanému keratokonus,“ povedal lekár

Predtým vysvetlil, že tento stav znamená, že jeho oči zmenili tvar v dôsledku tlaku trenia v priebehu 17 rokov. Lekár potom zdieľal záber z magnetickej rezonancie, ktorá zobrazuje niekoho, kto si trie oči. „Môžete vidieť, aký veľký tlak je vyvíjaný na oko. V dôsledku toho oko až mení tvar. Trenie očí môže zvýšiť tlak v oku 20-krát,“ povedal.

Vysvetlil, že ľudia s krátkym zrakom sa trením očí tiež vystavujú aj riziku odlúpenia sietnice. „Ak máte zvyk trieť si oči, musíte sa ho zbaviť,“ dodal.

Varovanie sa stalo hitom internetu a vydesilo tisíce ľudí, ktorí si trú oči. „Som človek, ktorý si trie oči neustále. Čo mám robiť? Nemôžem si pomôcť. Najviac si triem oči, keď je alergia najhoršia,“ povedal jeden komentujúci. „Potrel som si oči a hneď na to, mi vyskočilo toto video,“ komentoval ďalší.

K zdeseniu sa pridal aj optometrista, ktorý vysvetlil, že krátkozrakí ľudia by sa mali mať na pozore aj pred vysoko adrenalínovými aktivitami, ako je napríklad zoskok padákom, ktorý tiež môže viesť k oslepnutiu. Doktor Sam zároveň pripomenul, že nežiaduci stav spôsobený trením očí je zriedkavý a postihuje jedného z 2 000 ľudí.