27. apr. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Čo znamenajú biele stopy na vašich nechtoch? Tieto príznaky môžu signalizovať život ohrozujúce ochorenie!

placeholder
Čo znamenajú biele stopy na vašich nechtoch? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Máte na nechtoch biele stopy?

Zaujímavosti
27. apr. 2024 o 20:00
Čo znamenajú biele stopy na vašich nechtoch? Tieto príznaky môžu signalizovať život ohrozujúce ochorenie!

Máte na nechtoch biele stopy?

Biele škvrny na nechtoch sa často považujú za signál nedostatku vápnika. To je to však len stará múdrosť a skutočný dôvod je zvyčajne menej závažný, napísal The Sun.

Tento stav sa nazýva leukonychia a delí sa na dva typy: pravá leukonychia a zdanlivá leukonychia. Pravá leukonychia vzniká v časti nechtu, z ktorej necht rastie, známa ako matrix nechtu. Zdanlivá leukonychia je problém s lôžkom pod nechtom - nie so samotným nechtom.

Pravú leukonychiu možno rozdeliť do dvoch kategórií na základe vzhľadu nechtu: úplná, čo je úplné vybielenie nechtu, a čiastočná, keď je bielymi stopami postihnutá len časť nechtovej platničky.

Čiastočnú leukonychiu možno ďalej rozdeliť na tri typy:

  • Bodkovaná leukonychia - drobné bodky veľkosti hrotu pera
  • Pozdĺžna leukonychia - väčšie čiary naprieč nechtom
  • lstriátna alebo priečna leukonychia - väčšie jednotlivé bodky alebo horizontálne pásy, ktoré sú rovnobežné so základňou nechtu
Čo spôsobuje biele škvrny na nechtoch?

Bodkovaná leukonychia je najčastejšie spôsobená poranením nechtu, začína sa v spodnej časti nechtu a počas rastu sa posúva smerom nahor. Kým uvidíte bielu stopu, pravdepodobne už zabudnete, čo ju spôsobilo. Niekedy môže byť reakcia spôsobená alergiou na lak na nechty alebo odlakovač. Vaše nechty môžu byť vážne poškodené aj chemikáliami používanými pri aplikácii a odstraňovaní akrylových alebo gélových nechtov.

Ak vám však zbelejú celé nechty, môže to byť vážnejšie a mali by ste navštíviť lekára. Úplne biele nechty môžu byť podľa NHS (Britskej Národnej zdravotníckej organizácie) spôsobené smrteľnými stavmi, ako je cirhóza pečene, zlyhanie obličiek alebo ochorenie srdca. Ak na nechtoch spozorujete biele pásiky, môže to byť znakom nízkej hladiny bielkovín v krvi.

Ďalšou príčinou bielych škvŕn môže byť bežná nechtová huba nazývaná biela povrchová onychomykóza. Hoci sa prvé príznaky infekcie môžu prejavovať aj ako malé biele bodky na nechtoch, infekcia môže rásť a šíriť sa do nechtového lôžka, čím sa nechty na nohách začnú javiť ako šupinaté a potom zhrubnú a lámu sa.

Ako sa zbaviť bielych škvŕn na nechtoch?

V súčasnosti neexistuje žiadna liečba bodkovanej leukonychie. Stopy časom prirodzene vyrastú, ak boli spôsobené nárazovým poranením. Ak sú však spôsobené niečím iným, lekár bude musieť identifikovať príčinu, aby ju mohol liečiť samostatne.