Biely jogurt so živou kultúrou mikroorganizmov je považovaný za veľmi zdravú potravinu. Vedci z Číny tvrdia, že majú ďalší dôkaz o prínosoch jeho konzumácie na ľudské zdravie a dlhovekosť. U ľudí, ktorí si doprajú jeden biely jogurt denne – tučný aj netučný – je totiž riziko predčasného úmrtia na akékoľvek príčiny o dvadsať percent nižšie.
Vedci zo Stredojužnej univerzity v Číne zistili, že každodenná konzumácia päťdesiatich gramov plnotučného alebo nízkotučného jogurtu, teda polovice jedného téglika, môže znížiť riziko predčasného úmrtia takmer o dvadsať percent. Autori analyzovali stravu a zdravotný stav 186 000 mužov a žien vo Veľkej Británii a zistili, že tí, ktorí jedli až 50 g bieleho jogurtu bez cukru a sladidiel denne, mali o osemnásť percent nižšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia na akékoľvek príčiny.
Vedci sa domnievajú, že prirodzené baktérie obsiahnuté v živom bielom jogurte bez iných prísad môžu mať priaznivý vplyv na črevá, čo by mohlo vysvetliť ochranný účinok. „Tieto nové zistenia majú klinický význam a význam pre verejné zdravie, pretože poskytujú dôkazy pre striedmu konzumáciu jogurtu ako súčasti zdravej stravy,“ tvrdia autori z Číny.