14. aug. 2022 o 10:00
mob, Koktejl

Poľovník Patrik Švajda: Tvrdé slová o medveďoch na Slovensku! Toto sa ochranárom nebude páčiť

placeholder
Patrik Švajda hovorí o premnožených medveďoch.
Zdroj: iStock, facebook/zlatica.puskarova.7

Slová známeho moderátora sa ochranárom páčiť nebudú.

Domáce správy
14. aug. 2022 o 10:00
Poľovník Patrik Švajda: Tvrdé slová o medveďoch na Slovensku! Toto sa ochranárom nebude páčiť

Slová známeho moderátora sa ochranárom páčiť nebudú.

Slovensko toto leto trápia početné útoky medveďov na ľudí, ktoré prichádzajú takmer každý týždeň. Verejnosť sa tak stále častejšie obracia na ministerstvo životného prostredia, aby situáciu s premnoženými medveďmi začalo riešiť.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) je pripravený zaviesť reguláciu našej najväčšej šelmy, no žiada najskôr výsledky z ich sčítania, predpokladá, že budú najskôr v septembri a regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne. "Stav je reálne taký, že tu máme približne 2 500 medveďov,“ cituje slová rozhorčeného televízneho moderátora Patrika Švajdu Plus jeden deň. Markizák je dlhoročným poľovníkom a rozhodol sa k vážnej problematike vyjadriť.

„Medvede sú u nás premnožené. Dávno tu mal byť podľa mňa regulovaný odstrel. Od roku 2014 sa táto situácia neriešila, resp. keď medveďa dali do zoznamu chránených zvierat. Kedysi mala medvedica jedno-dve mláďatá, teraz ich má aj štyri," dodal.

Podľa neho je tento stav na Slovensku alarmujúci a rútime sa do veľkého problému. Požiadať o odstrel niekoľko sto medveďov je aj byrokraticky náročný a pýta sa, kto to konečne začne riešiť. „O dva roky nám tu budú behať ako zajace. Predstavte si však, že by niekto povedal, že musíme odpoľovať 700 medveďov, však by tu nastala revolúcia. No, bohužiaľ, ten stav je taký,“ vraví skúsený poľovník.

„Na Slovensku legislatíva nepovolí, že urobíme sčítanie a ideme ‚odpoľovať‘ medvede. To sa nedá. Najskôr to musí odobriť vláda, ministerstvo životného prostredia, ktoré je evidentne proti tomuto kroku. Musíme požiadať EÚ o vyčlenenie medveďa z chránených živočíchov a až potom sa môže táto problematika ich premnoženia riešiť,“ vysvetľuje známy moderátor.