Lekár odhalil, že tri obľúbené potraviny a nápoje, ktoré mnohí z nás denne konzumujú, sa spájajú s alarmujúcim rizikom vzniku rakoviny. Ako informoval portál Daily Mail, upozornil aj na nebezpečenstvo spálených potravín, ktoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť viacerých druhov tohto zákerného ochorenia. Čo teda môže zhoršiť vaše zdravie?
Doktor Sermed Mezher vo videu na sociálnych médiách odhalil, ktoré obľúbené potraviny a nápoje môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Zameral sa aj na nebezpečenstvo konzumácie spálených potravín, ktoré obsahujú toxické zlúčeniny.
Hrozbou môže byť najmä spálené mäso, v ktorom sa nachádzajú "heterocyklické amíny alebo polycyklické aromatické uhľovodíky". Tie podľa niektorých štúdií spôsobujú poškodenie DNA a zvyšujú riziko rakoviny prostaty, hrubého čreva a pankreasu. Vysoké hladiny týchto chemikálií sa tvoria pri tepelnej úprave mäsa na otvorenom ohni, napríklad pri grilovaní.
Problémy môže spôsobovať aj spracované mäso
Doktor Mezher tiež vyzýva, aby ste si dávali pozor aj na iné mäsité pochúťky. "Ďalšou skupinou je spracované mäso, ako sú klobásy, slanina či šunka," povedal a dodal, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaraďuje tieto potraviny medzi karcinogény prvej skupiny.
Odborník vysvetlil, že riziko vyplýva zo zlúčenín dusitanov a dusičnanov, ktoré vyvolávajú telesné reakcie spôsobujúce vznik nádorov v črevách. V tráviacom systéme sa kvôli nim tvorí látka nazývaná N-nitrózochemikália, ktorá môže poškodiť bunky vystieľajúce črevo. Túto hypotézu potvrdzuje aj štúdia z roku 2019, ktorá zistila, že konzumácia len jedného kúska slaniny denne môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva o pätinu.
Poslednou vecou na zozname doktora, ktorej by ste sa mali vyhýbať, je alkohol. "Spája sa so 7 typmi rakoviny, pretože sa rozkladá na toxický vedľajší produkt acetaldehyd, ktorý môže spôsobiť poškodenie DNA a brániť obnove buniek. Vieme tiež, že alkohol môže ovplyvniť hladinu hormónov a zhoršiť vstrebávanie živín," podotkol.
Pod videom tiež Mezher napísal, že pitie alkoholu je spojené aj s chorobami pečene či srdcovými problémami. "Dokonca aj malé množstvo zvyšuje riziko rakoviny prsníka a pažeráka, preto by sa mal konzumovať opatrne," upozornil.