16. mar. 2024 o 17:00
žani, Koktejl

Prvá predpoveď na leto 2024: Brutálna vlna horúčav v Európe?!

placeholder
Čakajú nás horúčavy? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Síce je len marec, no už je na svete prvá predpoveď na tohtoročné leto.

Počasie
16. mar. 2024 o 17:00
Prvá predpoveď na leto 2024: Brutálna vlna horúčav v Európe?!

Síce je len marec, no už je na svete prvá predpoveď na tohtoročné leto.

Prechod z meteorologického javu El Niño na La Niña signalizuje, že nás čakajú extrémne horúčavy. Vyplýva to z predpovede, ktorú zverejnila vedecká agentúra Národný úrad pre oceán a atmosféru, informuje portál M Live.

"Kým podmienky El Niño pokračujú s nadpriemernou povrchovou teplotou mora naprieč stredným a východným rovníkovým Tichým oceánom, celkový obsah tepla v podpovrchovom oceáne v rovníkovom Pacifiku klesol takmer na nulu," uviedli meteorológovia s tým, že ide o signál prechodu na neutrálne podmienky a následne na teplejšiu verziu La Niña.

Portál Fox Weather doplnil, že prvé vyhliadky na nadchádzajúce leto ukazujú teploty výrazne nad priemerom a je tiež dosť možné, že nás čakajú vlny extrémnych horúčav. Nadpriemerné teploty majú začať úradovať už na jar. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie síce El Niño slabne, ale stále má ovplyvňovať teploty a zrážky aj od marca do mája.

Či pocítime vysoké teploty takto skoro aj v našich končinách je zatiaľ otázne. "Česko je od Tichého oceánu predsa len ďaleko a jeho jednoznačné dopady nie sú jednoznačne potvrdené," vysvetlila meteorologička Dagmar Honsová pre český portál tn.cz.

"Na dlhšie časové obdobie máme k dispozícii iba sezónne vyhliadky počasia, ktoré vydávajú veľké európske a americké centrá a tie počítajú pre strednú Európu kladnú teplotnú odchýlku na leto," dodala Honsová s tým, že nich sa dá usudzovať príchod ďalšieho teplotne nadpriemerného leta.