Každodenná konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny je dôležitá pre správne fungovanie organizmu, pretože ide o skvelú formu prísunu vitamínov a iných prínosných látok. Prekvapí vás však, že vo viacerých druhoch zeleniny sa nachádza aj niečo, čo nájdete hlavne v tabakových výrobkoch. Ako informoval portál Unilad, ide o nikotín, ktorý je vo vysokých dávkach veľmi návykový.
V posledných rokoch sa okrem obyčajných tabakových cigariet dostali do popredia aj rôzne ďalšie náhrady, vrátane elektronických cigariet či žuvacieho tabaku. Všetky však majú spoločné to, že v sebe ukrývajú obrovské dávky nikotínu, ktorý je aj napriek svojej vysokej návykovosti legálny po celom svete. Mnohí ľudia si ale neuvedomujú, že nie len tabakové výrobky obsahujú nikotín. Patria medzi nich aj iné položky, vrátane obyčajnej zeleniny.
Ak však máte pocit, že by odteraz mali prestať jesť zeleninu, nemusíte sa báť. Hoci obsahujú nejaký nikotín, podľa odborníkov nie je táto hodnota taká vysoká, aby vám pri normálnej konzumácii mohla ublížiť.
Aké množstvo nikotínu sa v nej nachádza?
Ktoré druhy zeleniny obsahujú nikotín? Ako uviedla anglická spoločnosť Haypp, ktorá vyrába nikotínové produkty bez tabaku, väčšina z nich pochádza z čeľade rastlín známych ako Solanaceae (ľuľkovité). To znamená, že by sme sem mohli zaradiť napríklad baklažán, paradajky, zelenú papriku či obľúbené zemiaky. "V týchto rastlinách sa obsah nikotínu meria v mikrogramoch (µg), pričom jeden milión µg sa rovná jednému gramu," dodala spoločnosť.
Odborníci poznamenali, že z vyššie uvedenej zeleniny paradajky obsahujú približne 7,1 µg nikotínu, pričom koncentrácia klesá, keď dozrieva. Zelená paprika sa nachádza na rozmedzí od 7,7 až 9,2 µg a zemiaky obsahujú približne 15 µg nikotínu. Koncentrácia sa však u tejto hľuzovej plodiny zvyšuje, ak sa ju rozhodnete zjesť, keď je zelená. Vtedy totiž môžu obsahovať až 42 µg nikotínu. Najviac návykovej látky však nájdete v baklažánoch, pričom sa tu nachádza viac ako 100 mikrogramov nikotínu.
Nemusíte sa však obávať, že by ste sa pri pravidelnej konzumácii stali závislými na nikotíne. Spoločnosť Haypp totiž vysvetlila, že ide len o stopové množstvo, ktoré vaše zdravie s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec neovplyvní. Pravdou je, že by ste museli zjesť až 10 kíl baklažánu, aby ste dosiahli hodnotu nikotínu v jednej cigarete.
Čo sa však stane so stopovým množstvom nikotínu, ktorý prijmete konzumáciou zeleniny? Odborníci tvrdia, že takéto malé množstvá sila vášho organizmu jednoducho absorbuje počas cesty tráviacim traktom.