V novej štúdii odhalili súvislosť medzi zložením črevnej mikroflóry a zvýšeným rizikom leukémie, pričom vinníkom môže byť strava s vysokým obsahom spracovaných potravín a cukru.
Podľa výskumníkov z Ohia majú pacienti s leukémiou s agresívnou formou rakoviny krvi v tráviacom trakte vyššie hladiny špecifickej bakteriálnej molekuly nazývanej ADP-heptóza. Táto látka sa predtým spájala s nezdravou stravou s nízkym obsahom vlákniny.
Testy na myšiach ukázali, že molekuly produkované ADP-heptózou môžu urýchliť rast predrakovinových krvných buniek. Tento účinok bol pozorovaný najmä u starších myší, ale aj u mladších jedincov s narušenou rovnováhou v črevách.
"Táto štúdia významne posúva naše chápanie toho, ako sa vyvíja a postupuje rakovina krvi, najmä u starších dospelých. Vzrušujúcou správou je, že možno máme spôsob, ako včas zasiahnuť - skôr, ako sa predrakovinové bunky vyvinú do agresívnejšieho ochorenia," povedal doktor Daniel Starczynowski z Ohia.
Výskumníci odporúčajú ako kľúčový krok k zlepšeniu zdravia čriev úpravu stravy - zvýšenie príjmu vlákniny z rastlinných potravín, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, a zaradenie prebiotík a probiotík do stravy. Prebiotiká podporujú rast prospešných baktérií a zlepšujú vstrebávanie vápnika, zatiaľ čo probiotiká - živé mikroorganizmy - môžu podporiť trávenie a chudnutie.