Svetoznámy výskumník dlhovekosti Dan Buettner odhalil prekvapivo jednoduchý každodenný jedálniček, ktorý mu prináša výnimočné zdravotné výsledky. Ako spolupracovník National Geographic a autor bestsellerov strávil desaťročia skúmaním komunít s najdlhšie žijúcimi ľuďmi na svete. Tvrdí, že kľúčom sú najmä dlhodobo udržateľné stravovacie návyky, píše denník Daily Mail.
Vo videu na Instagrame prezradil, že mu lekár povedal, že je najzdravší pacient, akého má. Tento stav pripisuje prevažne rastlinnej strave. Podľa Buettnera nie sú tajomstvom dlhovekosti drahé doplnky výživy či moderné trendy, ale jednoduché, tradičné jedlá.
Jeho deň sa začína sardínskou minestrone, zeleninovou polievkou z fazule, ktorú dopĺňa olivovým olejom a avokádom. Ako sám hovorí, takáto kombinácia ho zasýti na dlhý čas. Fanúšikovia jeho prístup oceňujú a mnohí priznávajú, že minestrone patrí aj medzi ich obľúbené jedlá vďaka jednoduchej príprave.
Na obed sa Dan neriadi prísnymi diétami. Vyberá si ovocie podľa chuti a zje ho toľko, koľko potrebuje. Zdôrazňuje, že ak jeme to, čo nám chutí, je oveľa jednoduchšie pri zdravom stravovaní vydržať dlhodobo.
Minestrone má v Taliansku dlhú históriu, siaha až do čias starovekého Ríma. Na Sardínii však táto polievka predstavuje viac než len bežné jedlo, miestne rodiny ju konzumujú celé generácie ako súčasť každodennej stravy, založenej na strukovinách, zelenine a obilninách.
Buettnerov výskum tzv. Modrých zón ukazuje, že práve takýto spôsob stravovania súvisí s nižším výskytom chronických ochorení, menším zápalom v tele a dlhším životom. Tieto poznatky spracoval aj vo svojej knihe The Blue Zones Kitchen, ktorá spája vedecké zistenia s tradičnými receptami.
Zároveň upozorňuje, že mnohé zdravé stravovacie návyky miznú pod vplyvom západnej fastfoodovej kultúry. Podľa neho je preto dôležité chrániť a zachovávať tradičné jedlá, ktoré pomáhali celým komunitám prosperovať po celé stáročia.
Pre Dana však dlhovekosť nie je len o jedle. Priznáva, že chodí na večeru do reštaurácie každý deň, pretože spoločenské vzťahy považuje za rovnako dôležité ako výživu. „Jem zdravo, udržiavam vzťahy a cítim sa dobre,“ hovorí a práve v tejto rovnováhe vidí recept na dlhý a kvalitný život.
