21. feb. 2023 o 12:00
krsk, Koktejl

Jana vytočil cenník mäsa pre jeho reštauráciu: Takto vzniká inflácia!

placeholder
Jan poukázal na rozdiely v cenách mäsa (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Podnikateľ si pri pohľade na cenník nebral servítku.

Zahraničné správy
21. feb. 2023 o 12:00
Jana vytočil cenník mäsa pre jeho reštauráciu: Takto vzniká inflácia!

Podnikateľ si pri pohľade na cenník nebral servítku.

Keď zbadal podnikateľ Jan z Valašského Meziříčí ceny mäsa, nemohol ostať ticho. Sumy, aké zbadal, ho nahnevali, pretože ľudia v obchodoch platia omnoho viac. So svojou sťažnosťou sa obrátil na český portál TN.cz.

Za veľkoobchodné ceny stojí 600 g panenskej sviečkovej 139,90 korún (5,90 eur), deväť kilogramov sadla 580 korún (24,46 eur). "Takto vzniká inflácia," vyhlásil podnikateľ, ktorý pre svoju reštauráciu už dostal veľkoobchodný cenník. Hoci je jasné, že tie ceny budú nižšie ako na pultoch v predajniach, nečakal, že rozdiel bude doslova priepastný.

Kilogram falošnej sviečkovej z pleca stojí vo veľkoobchodnom predaji bez DPH 182,90 korún (7,71 eur). V českých supermarketoch a hypermarketoch za kilogram zaplatia okolo 350 korún (14,76 eur). Do ceny sa totiž pridá DPH a marža obchodov, vysvetľuje český web.

Drahšie je aj kuracie mäso. Kilogram prsných rezňov stojí okolo 220 korún (9,28 eur), kým veľkoobchodná cena je 100,90 korún (4,26 eur). Kuracie krídla v obchode zoženiete za 70 korún (2,95 eur), predajcovia ich však ponúkajú za 46,90 korún (1,98 eur).

K tejto problematike sa mal vyjadriť aj český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula, podľa ktorého sú za vysokými cenami marže obchodov. Chce preto začať s ich kontrolou, dodáva TN.cz.