Vedci uviedli, že zákerná Alzheimerova choroba by sa dala odhaliť až 20 rokov pred tým, ako sa začnú prejavovať jej príznaky. Podľa nich by sa tieto predpoklady dali určiť na základe určitého typu telesného tuku človeka. Ako informoval portál The Sun, odborníci ho spojili s istými abnormálnymi bielkovinami v mozgu, ktoré sú charakteristické pre toto ochorenie.
Vedci skúmali ľudí v strednom veku
V rámci novej štúdie sa americký tím výskumníkov zameral na súvislosti medzi Alzheimerovou chorobou a faktormi týkajúcimi sa životného štýlu, ako je obezita, rozloženie telesného tuku a metabolické aspekty. Do štúdie bolo zaradených 80 ľudí v strednom veku bez kognitívnych problémov, ktorých priemerný vek bol 49 rokov. Viac ako polovica účastníkov tiež bola obézna, pričom ich priemerný index telesnej hmotnosti (BMI) bol 32,31.
Všetci účastníci podstúpili vyšetrenie mozgu pozitrónovou emisnou tomografiou (PET), ako aj magnetickú rezonanciu, meranie glukózy a inzulínu a test na cholesterol. Vykonali sa aj snímky brucha pomocou MRI s cieľom zmerať objem podkožného tuku a viscerálneho tuku, hlbokého, skrytého tuku obklopujúceho orgány. Výskumníci tiež hľadali pomocou PET skenov príznaky Alzheimerovej choroby.
Obezita môže naznačovať prítomnosť Alzheimerovej choroby
Zistenia prezentované na výročnom stretnutí Severoamerickej rádiologickej spoločnosti (RSNA) v Chicagu odhalili, že vyššia hladina viscerálneho tuku, ktorý obklopuje životne dôležité orgány, súvisí so zvýšeným množstvom amyloidu. Táto látka je jednou z dvoch proteínov charakterizujúcich možnú prítomnosť Alzheimerovej choroby. "Naša štúdia je jediná, ktorá preukázala tieto zistenia v strednom veku," uviedla vedúca autorka štúdie, doktorka Mahsa Dolatshahi.
Vedci pritom podotkli, že viscerálny tuk môže naznačovať pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby až dve desaťročia pred spozorovaním prvých príznakov. Americký výskumný tím preto upozornil, že úprava životného štýlu zameraná na zníženie množstva tuku by mohla ovplyvniť rozvoj tohto závažného ochorenia.
Štúdia tiež ukázala, že vyššia inzulínová rezistencia a nižší HDL cholesterol, označovaný aj ako "dobrý cholesterol", sa spájajú s vysokou hladinou amyloidu v mozgu. Podľa zistení sa vplyv viscerálneho tuku na akumuláciu amyloidu čiastočne znížil u ľudí s vyšším HDL. "Kľúčovým dôsledkom našej práce je, že pri obezite bude potrebné riešiť riziko Alzheimerovej choroby a zamerať sa na súvisiace metabolické problémy, ktoré často vznikajú pri vyššom obsahu telesného tuku," dodal vedúci autor štúdie Cyrus Raji.