04. okt. 2022 o 08:47
vmr, TASR, Koktejl

Medzi obeťami tragédie v Bratislave sú aj zaľúbenci Marek († 20) a Broňa († 21): Ich vzťah bol len na začiatku

placeholder
Marek a Broňa sú obeťami tragédie v Bratislave.
Zdroj: Facebook/mv

Tragická nehoda v centre Bratislavy si doteraz vyžiadala päť obetí.

Slovensko
04. okt. 2022 o 08:47
Medzi obeťami tragédie v Bratislave sú aj zaľúbenci Marek († 20) a Broňa († 21): Ich vzťah bol len na začiatku

Tragická nehoda v centre Bratislavy si doteraz vyžiadala päť obetí.

Na bratislavskej autobusovej zástavke Zochova narazilo v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h auto s opitým vodičom do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a päť zranených, z toho niektorí sú v ohrození života. Medzi obeťami sú viacerí vysokoškoláci. Miesto je tradičná prestupná zastávka študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej doliny.

Medzi obeťami sú aj dvaja zaľúbenci Marek († 20) a Broňa († 21). Za študentmi Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského smúti rodina, kamaráti a aj celá škola. "S veľkým zármutkom musím oznámiť, že následkom zranení podľahla aj Broňa Božoňová. Broňa s Marekom začínali iba svoj vzťah, a osud im to takto zákerne prerušil. Rodičom oboch našich študentov môžem už iba vyjadriť obrovskú spoluúčasť a vyjadriť úprimnú sústrasť," napísal na sociálnu sieť zarmútený učiteľ oboch študentov.

Polícia začala v prípade nehody trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Žiada svedkov, aby sa jej prihlásili. Prípad riešia bratislavskí krajskí kriminalisti. Prípravné konanie v rámci vyšetrovania bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR.

Vodič pod vplyvom alkoholu

Vodičovi, ktorý nehodu spôsobil, namerali 1,69 promile alkoholu, jeho 36-ročnému spolujazdcovi vyše jedného promile. Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. Vodiča so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržali. Podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana bol vodič agresívny.

Auto mal šoférovať generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček. Deaflympijský výbor Slovenska považuje nehodu za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca. Minister vnútra Roman Mikulec avizuje v súvislosti s tragickou nehodou návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Zvolá pracovnú skupinu.

Mikulec už o problematike hovoril aj s premiérom a ministrom spravodlivosti. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chcel priniesť vlastný návrh. Premiér Eduard Heger, ktorý je dočasne poverený vedením ministerstva školstva, nechal vyvesiť na rezorte čiernu zástavu.

Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár, premiér Eduard Heger, ďalší politici z koalície aj opozície vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť a uctili si pamiatku obetí. Český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej kondolenčný list v súvislosti s tragickou nehodou v centre Bratislavy.

Minútou ticha si v utorok od 9.00 h v priestoroch Univerzity Komenského (UK) a Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave uctili študentov, ktorí zomreli pri tragickej dopravnej nehode. Na najväčšej slovenskej univerzite i na FIIT STU visia čierne vlajky. Vo vestibule budovy UK na Šafárikovom námestí sú k dispozícii kondolenčné knihy. Ich podpis bude možný do štvrtka (6. 10.) do 12.00 h, následne budú zaslané rodinám zosnulých.

Mesto Bratislava tvrdí, že ani najlepšie opatrenia nezabránia takým individuálnym zlyhaniam vodičov, aké nastalo na zastávke Zochova. Magistrát apeluje na dôraznú prevenciu a hrozbu tvrdých represívnych opatrení, ktoré odradia človeka pod vplyvom alkoholu sadnúť si za volant a veľkou rýchlosťou sa prevážať mestom.

Tragickú nehodu nemožno podľa Dopravného podniku Bratislava považovať za systémové zlyhanie zabezpečenia zastávok mestskej hromadnej dopravy. To aj v súvislosti so zisteným alkoholom a neprimeranou jazdou vodiča auta.