Odborníci na výskum Alzheimerovej choroby z Massachusetts majú nové dôkazy o škodlivosti konzumácie údenín na zdravie mozgu. Podľa nich stačí denne vynechať dva plátky slaniny a nahradiť ich rastlinnými bielkovinami a riziko rozvoja demencie sa zníži o dvadsať percent.
Tím z Nemocnice Brigham a Women's Hospital v Bostone zistil, že u dospelých, ktorí jedia aspoň dve porcie spracovaného červeného mäsa týždenne, je pravdepodobnosť vzniku demencie o štrnásť percent vyššia ako u tých, ktorí jedia menej ako tri porcie mesačne. A kto nahradí slaninu porciou orechov alebo sóje, zníži riziko demencie o dvadsať percent.
„Toto je jedna z najsolídnejších štúdií, ktoré som videla a ktoré spájajú konzumáciu spracovaného mäsa s demenciou, pretože skutočne sledovali jednotlivcov po celé desaťročia. Nespracované červené mäso, ako je mleté hovädzie mäso a steaky, však rovnaké riziko nepredstavujú. Pokiaľ nie je spracované, je červené mäso v malom množstve v poriadku,“ tvrdí doktorka Maria Carrillová, vedecká riaditeľka Alzheimerovej asociácie v USA.