08. júl. 2022 o 16:00
krsk, Koktejl

Na čo si dať pozor pri grilovaní? Tipy, ako neskončiť v nemocnici

placeholder
Grilovanie môže priniesť pôžitok, ale aj nebezpečenstvo (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Letné teploty priam lákajú na posedenia s priateľmi. Ich neoddeliteľnou súčasťou sú grilovačky, ktoré však majú aj svoju odvrátenú stránku.

Slovensko
08. júl. 2022 o 16:00
Na čo si dať pozor pri grilovaní? Tipy, ako neskončiť v nemocnici

Letné teploty priam lákajú na posedenia s priateľmi. Ich neoddeliteľnou súčasťou sú grilovačky, ktoré však majú aj svoju odvrátenú stránku.

Viete, ako postupovať, aby nedošlo k návšteve lekára alebo, nedajbože, pohotovosti? Podľa odborníkov treba dávať pozor aj na samotnú prípravu mäsa. „Mala som strašné horúčky, zimnice, tlmila som to paralenom. Po štyroch dňoch neúspešného liečenia som upadla do bezvedomia,“ opísala svoje príznaky po konzumácii nevhodne pripraveného mäsa pre portál CNN Prima NEWS Tereza.

Nakoniec skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. Lekári mali zistiť, že má v sebe kampylobaktériu. Do tela sa jej dostala zo surového kuracieho mäsa. Najčastejšie sa môžu objaviť pri nedopečenom mäse, môžu ale zostať aj na doske, kde ste mäso pripravovali, a preniesť sa na zeleninu, ktorú na ňom následne upravujete.

„Človek napríklad kura spracováva na doske, potom ho dobre prevarí, prepečie. Položí ho tam späť a potom sa do mäsa môžu sekundárne dostať baktérie,“ uvádza pre CNN Prima NEWS primárka Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Bulovka Hana Roháčová.

Príliš prepečené mäso

Úplne zdravé nie je ani poriadne prepečené mäso. Rakovinotvornú chrumkavú "kôrku" radšej odrežte, alebo sa takého mäsa zbavte. Niektorí grilmajstri radia zabaliť mäso do alobalu či použiť alobalové misky, aby tuk neodkvapkával na uhlie, lenže uvoľnený hliník môže byť zase nebezpečný pre nervový systém či plodnosť, píše český portál.

„Hovorí sa o dlhodobej záťaži hliníkom, ktorý sa do nášho tela môže dostať ako z riadov, tak z príborov, alebo práve z alobalu. V epidemiologických štúdiách sa uvádza, že dlhodobé vystavenie hliníku môže viesť k predčasnej demencii,“ povedal CNN Prima NEWS Pavel Kohout, vedúci Centra výživy vo Fakultnej Thomayerovej nemocnici.

Odborníci varujú aj pred umývaním zeleninových príloh v odstátej vode v trubkách niekde na chate. Tam hrozí nákaza baktériou Legionella. Pred oplachovaním by ste mali vodu nechať radšej odtiecť.