09. feb. 2023 o 06:00
krsk, Koktejl

Chorváti zažívajú chaos: Problémy pred dovolenkovou sezónou!

placeholder
Chorvátsko prešlo na novú menu a ceny za služby sa zvýšili (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Po prechode na euro neriešia len zdražovanie.

Zahraničné správy
09. feb. 2023 o 06:00
Chorváti zažívajú chaos: Problémy pred dovolenkovou sezónou!

Po prechode na euro neriešia len zdražovanie.

Po dvoch rokoch rokovaní sa v dovolenkovej krajine konečne vyriešila otázka zdanenia prepitného, čo prospieva majiteľom reštaurácií, ale aj štátnej pokladnici.

"V súčasnosti sa prepitné považuje za mzdu, čo znamená, že z každého ponechaného prepitného sa musia platiť odvody, dane, doplatky dane," vysvetľuje pre chorvátsky Riportal situáciu, ktorá sa zmení, Ivan zo Záhrebu.

Zavedením do daňového systému sa prepitné stáva nezdaniteľným príjmom, ale do určitej výšky, pričom ročný limit ešte nebol stanovený. Zdá sa však, že eurá urobili Chorvátov veľmi lakomými - aspoň z pohľadu čašníkov.

Rôzna výška prepitného

Niektorí zákazníci nechávajú veľa, iní málo a väčšina nenecháva nič - pretože platia kartou. "Niekedy je tam 50 centov, ktoré vždy nechávam, môže to byť viac, môže to byť menej. Závisí to od neho, ale aj odo mňa, čo mám pri sebe," priznala zákazníčka Rea zo Záhrebu. "Niekedy to pokazím, takže nechám príliš veľa, niekedy príliš málo, ale po mesiaci si zvykneme," pridáva sa Dora a poukazuje tak na zmenu meny.

Časť, ktorá sa zdaní

Či už v hotovosti alebo kartou, prepitné zasiahne nová daň, z ktorej tentoraz profitujú majitelia reštaurácií, čašníci, ale aj štát. "Ak im zostane časť, ktorú si zaslúžia, myslím si, že budú spokojnejší a možno nám to pomôže pri hľadaní pracovnej sily, čo je teraz dosť veľký problém," povedal pre RTL majiteľ reštaurácie Andrija.

Prepitné sa totiž v súčasnosti považuje za mzdu. Nezdanené by bolo do výšky 10 percent z fakturovanej sumy. Všetko nad túto sumu by sa zdaňovalo.

"V súčasnosti sa prepitné považuje za plat, čo znamená, že z každého ponechaného prepitného sa musia platiť odvody, dane, príplatok. Ak necháte zamestnancovi pohostinstva prepitné 2 eurá, v tom momente z tých dvoch eur dostane len o niečo viac ako jedno euro, a to z dôvodu, že tieto veci, ktoré sme už spomínali, sa musia zaplatiť," povedal pre RTL Danas Ivan Tadić, tajomník Asociácie pohostinstiev.