10. apr. 2024 o 12:00
mob, Koktejl

Šok pre dovolenkárov: Bude Chorvátsko opäť drahšie?!

placeholder
Chorvátsko bojuje s najvyššou infláciou v eurozóne. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Dovolenkári, ktorí sa toto leto chystajú navštíviť Chorvátsko, by mali zbystriť pozornosť.

Zahraničné správy
10. apr. 2024 o 12:00
Šok pre dovolenkárov: Bude Chorvátsko opäť drahšie?!

Dovolenkári, ktorí sa toto leto chystajú navštíviť Chorvátsko, by mali zbystriť pozornosť.

Eurostat oznámil, že inflácia v Chorvátsku dosiahla na ročnej báze 4,9 percenta, čo je podľa indexu HICP najvyššia miera v eurozóne. Miera inflácie v Chorvátsku, meraná indexom spotrebiteľských cien, bola v marci medziročne 4,1 percenta, teda v porovnaní s februárom stagnovala, informoval Štátny štatistický úrad (DZS).

K inflácii sa vyjadril aj minister financií Marko Primorac, ktorý uviedol, že jedným z dôvodov, ktorý ovplyvnil výšku inflácie v marci, bol rast cien služieb, ktorý je podľa neho predovšetkým výsledkom dobrej turistickej predsezóny a Veľkej noci, ktorá bolo začiatkom tohto roka, uvádza web Index.hr.

Turistická sezóna určite ovplyvní rast cien, pretože ceny niektorých produktov a služieb sú v Chorvátsku stále nižšie ako v iných krajinách eurozóny, parita kúpnej sily je v Chorvátsku stále nižšia. Ľudia zo zahraničia v Chorvátsku si porovnajú ceny s cenami vo svojej krajine, uvidia, že sú nižšie a budú pripravení za tieto produkty alebo služby zaplatiť.

„Ceny stravovania sú pre nás možno vysoké, ale káva a jedlá sú stále lacnejšie ako v Nemecku,“ povedal chorvátsky ekonóm Damir Novotny o dôvodoch zdražovania a dodáva, že Chorvátsko je v poľnohospodárstve závislé od dovozu, čo prispieva k vyšším cenám.

„Krajiny ako Grécko, Španielsko či Francúzsko majú po nakŕmení svojich obyvateľov a turistov prebytky, Chorvátsko v takej pozícii nie je, musí dovážať a tým tlačí na ceny. Sú to vnútorné štrukturálne problémy,“ zakončil.

Už minulú sezónu sa množstvo Slovákov, a iných návštevníkov Jadranu, sťažovalo na premrštené ceny, najmä v top chorvátskych lokalitách. Suma za šálku kávy s mliekom sa na hlavnej triede v Dubrovníku mohla pohybovať aj okolo 5 eur, no na iných miestach to mohli byť „iba“ 2-3 €. Rovnako to bolo aj s jedlom, ubytovaním či ďalšími službami.