12. feb. 2024 o 12:00
krsk, TASR, Koktejl

Ministerka Šimkovičová vracia úder opozícii a umelcom: Oni vedia, čo chcem!

placeholder
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Reaguje na lavínu kritiky.

Domáca politika
12. feb. 2024 o 12:00
Ministerka Šimkovičová vracia úder opozícii a umelcom: Oni vedia, čo chcem!

Reaguje na lavínu kritiky.

Bývalá moderátorka TV Markíza a dnes už ministerka kultúry čelí od svojho nástupu do funkcie kritike od kultúrnej obce. S podporou môže rátať zasa u premiéra a viacerých ministrov. Po tom, čo sa ju pokúšala prvýkrát odvolať opozícia, prehovorila Martina Šimkovičová (52) v relácii denníka Plus JEDEN DEŇ.

Počas rozhovoru padla veta, že držať sa koreňov je dôležité, ale existuje aj pojem moderná kultúra. Ako to vidí ministerka?

"Máte pravdu. Ale buďme hrdí na naše korene. Veď my sme čelili maďarizácii, nikdy sme neboli lenivý národ. Aspoň sme sa to tak učili a takto mi o tom rozprávala moja babka a môj dedko, ktorý zomrel v Slovenskom národnom povstaní. Inými slovami, buďme hrdí na to, čo robili naši predkovia. Zoberme si z tohto obdobia to najlepšie, poučme sa z neho a nenechajme naše Slovensko len tak prepadnúť alebo ho len zahrnúť do „nejakého európskeho spoločenstva“," trvá na svojom Šimkovičová.

Opozícia sa ani po prvom pokuse odvolať Šimkovičovú nevzdáva. Ďalšia mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministerky má byť v pondelok. Začať sa má ráno o 9.00 h. Informoval o tom predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas piatkového rokovania.

Návrh na odvolanie ministerky kultúry podali opoziční poslanci. Argumentujú nekompetentnosťou ministerky aj jej výrokmi či plánmi v oblasti kultúry. Strany PS a SaS jej vyčítajú, že nekomunikuje s relevantnými predstaviteľmi kultúrnej obce a nerozumie potrebám kultúry. Ministerka iniciatívu na jej odvolanie považuje za bežnú súčasť politického boja.

Jej meno sa objavovalo aj na protestoch, ktoré prebiehali po celom Slovensku i v zahraničí. Šimkovičová je však na svoje výsledky hrdá. "Napriek tomu, že sú tu turbulentné časy a že každý týždeň pod našimi oknami na Námestí SNP sú protesty, tak pracujeme. V rámci toho, čo sme doteraz stihli, tak som na to celkom hrdá. Potrebujeme zefektívniť najmä financie," reagovala v rozhovore pre Plusku.

"Oni vedia, čo chcem, preto štrajkujú, lebo vedia, že budeme vidieť výsledky ich činnosti, konkrétne na papieri tak, ako sme aj na tlačovej konferencii informovali, koľko dostala napríklad nadácia Milana Šimečku. Bolo to tuším 69-tisíc eur, takže my pracujeme," znie tvrdý odkaz ministerky.

Všetky aktivity Nadácie Milana Šimečku, hradené z verejných zdrojov, boli transparentne zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. V reakcii na vyjadrenia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej to uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

Ministerka potvrdila, že štát chce mať vyššiu kontrolu nad hospodárením verejnoprávnych umeleckých fondov a ich využívaním verejných zdrojov na podpornú činnosť. Spolu s kolegami kritizovala spôsob, akým fondy prideľujú dotácie, vníma ho ako selektívny, ktorý "vysoko bonifikuje istú časť kultúrnej obce, zatiaľ čo inú extrémne podvyživuje". Ako jeden z príkladov "preferovaných" žiadateľov spomenula Nadáciu Milana Šimečku.