28. mar. 2024 o 12:01
Tlačová správa

Bontonfilm bol v roku 2023 v distribúcii slovenských a českých jednotkou na trhu. Tento rok uvedie Smršť, Vlny či Zápisník alkoholičky

placeholder
PR
Zdroj: Tlačová správa

S 52% podielom na kinotržbách českých a slovenských filmov sa stal počas uplynulého roka Bontonfilm suverénnym lídrom v distribúcii lokálnej tvorby. V rebríčku dvadsiatky najúspešnejších snímkov obsadil až desať miest.

Koktejl
28. mar. 2024 o 12:01
Bontonfilm bol v roku 2023 v distribúcii slovenských a českých jednotkou na trhu. Tento rok uvedie Smršť, Vlny či Zápisník alkoholičky

S 52% podielom na kinotržbách českých a slovenských filmov sa stal počas uplynulého roka Bontonfilm suverénnym lídrom v distribúcii lokálnej tvorby. V rebríčku dvadsiatky najúspešnejších snímkov obsadil až desať miest.

Najväčší úspech spomedzi filmov distribuovaných Bontonfilmom zaznamenala romantická komédia Nikdy nehovor nikdy s Tomášom Maštalírom a Terezou Kostkovou. Posledný film režiséra Juraja Jakubiska pritiahol do kinosál počas predpremiér a prvého víkendu 52 670 ľudí, čo bol najlepší výsledok spomedzi všetkých filmov uvedených do slovenských kín v roku 2023. Perinbaba a dva svety bola okrem toho počas takzvaného premiérového víkendu nasadená do rekordných 101 kín. U divákov ďalej bodovali Kazmova ONEMANSHOW: The Movie, komédia A máme čo sme chceli režiséra Michala Kunesa Kováča s plejádou hereckých hviezd, ako Eva Holubová, Bolek Polívka a Anka Šišková, či dráma Jej telo s Natáliou Germáni v hlavnej úlohe. Za rolu plavkyne bola herečka Denisa Barešová nominovaná na Českého leva v kategórii Najlepšia herečka.

„Bontonfilm vždy ponúkal divákom nielen atraktívne a komerčne orientované tituly, ale aj náročnejšiu produkciu, filmy s autorskou výpoveďou, sociálnou tematikou, dokumentárne filmy a dával priestor i začínajúcim filmárom. Naším cieľom je zachovať široký záber a podporovať filmárov tak, aby ich filmy videlo čo najviac ľudí. S týmto cieľom sme minulý rok spojili kinodistribúciu a VOD distribúciu do jedného oddelenia a veríme, že vďaka tomu budú české filmy dostupné ešte širšiemu publiku,“ hovorí Robert Švec, vedúci distribúcie Bontonfilmu.

Komplexné pokrytie služieb zabezpečujú štúdiá Bontonfilm, ktoré sa zameriavajú na vlastnú produkciu a koprodukciu filmov, seriálov a televíznych produkcií, Bontonfilm Distribution, ktorý zabezpečuje plnoformátovú distribúciu v multiplexoch, klubových kinách, globálnych online platformách a v televízii, a Bontonfilm Promotions. Tá ponúka nielen výrobu a predaj reklamných a darčekových predmetov pre zábavný priemysel a firmy, ale aj konzultácie v oblasti dizajnu značky či riešenia pre elektronický obchod. Pôvodne filmový distribútor je v súčasnosti jednou z najvýznamnejších zábavných spoločností v strednej Európe. Jednu z hlavných úloh v portfóliu spoločnosti Bontonfilm zohrávajú lokálne tituly, ktorým sa venuje od vývoja scenára cez kreatívny marketing a filmový predaj až po VOD distribúciu.

Veľké novinky v roku 2024

V nastavenom trende plánuje Bontonfilm pokračovať aj tento rok. Pri príležitosti uvedenia napínavej snímky Petra Bebjaka Smršť v týchto dňoch štartuje veľké celoslovenské predpremiérové turné. Mysteriózny triler nakrútený na motívy Jozefa Kariku, ktorý videlo počas slávnostnej predpremiéry 900 ľudí, má naplánovanú kinopremiéru na začiatok apríla. Nasledovať bude oddychová česká komédia Prázdniny s Broučkem a silný a emotívny Zápisník alkoholičky s Terezou Ramba. Vyvrcholením leta by mal byť očakávaný veľkofilm Jiřího Mádla Vlny z dielne úspešných producentiek Moniky Kristlovej a Wandy Adamík Hrycovej. V špionážnom trileri nakrútenom podľa príbehov skutočných ľudí účinkujú Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová, Martin Hofmann, Vojta Kotek a ďalší.

Novinkou je aj zmena v slovenskom oddelení PR, kde pozíciu manažéra obsadil Radomír Brhlík. Do Bontonfilmu prichádza s dlhoročnou skúsenosťou – na konte má napríklad PR k úspešným komédiám producentky Adriany Kronerovej Šťastný Nový rok a Šťastný Nový rok Dobro došli, snímke Známi neznámi z dielne Wandy Adamík Hrycovej, filmu Piargy od producentky Silvie Panákovej, dokumentu Šťastný človek producenta Maroša Hečka či rozprávke Perinbaba a dva svety Deany Jakubiskovej. Posledné roky Radomír Brhlík spolupracoval so Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou a venoval sa najmä PR k národným filmovým cenám Slnko v sieti a Kino pod hviezdami. Do jeho portfólia patrí aj Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava.