21. sep. 2022 o 16:04
TASR, Koktejl

Obáva sa Zelenskyj nasadenia jadrových zbraní na Ukrajine? Jasná správa do Moskvy!

placeholder
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: TASR

Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné.

Zahraničná politika
21. sep. 2022 o 16:04
Obáva sa Zelenskyj nasadenia jadrových zbraní na Ukrajine? Jasná správa do Moskvy!

Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu nemeckých novín Bild povedal, že šéf Kremľa Vladimir Putin podľa jeho názoru nepristúpi k nasadeniu jadrových zbraní.

Ruský prezident v stredu ráno ohlásil čiastočnú mobilizáciu 300.000 záložníkov, ktorá má pomôcť ruských silám bojujúcim na Ukrajine. Putin okrem toho varoval Západ, že ak bude pokračovať v jadrovom vydieraní, Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.

„Neverím tomu, že použije tieto (jadrové) zbrane. Nemyslím si, že svet dovolí, aby tieto zbrane nasadil,“ povedal Zelenskyj v spojitosti s Putinovými nepriamymi hrozbami. Podotkol však, že Putinovi nikto do hlavy nevidí a riziká sú stále prítomné. „Putin môže zajtra povedať: Okrem Ukrajiny chceme aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane,“ konštatoval Zelenskyj. Dodal, že tieto kompromisy nemožno akceptovať.

Zelenskyj vyzval Západ, aby sa nenechal vydierať Putinom. Poznamenal, že Putin chce Ukrajinu utopiť v krvi, vrátane krvi jeho vlastných vojakov.

Čiastočná mobilizácia v Rusku podľa Zelenského znamená, že Moskva má problémy s dôstojníkmi a ďalším vojenským personálom. „Vieme, že mobilizovali kadetov, chlapcov, ktorí nevedeli bojovať. Títo kadeti padli... Prišli k nám a zomreli,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že Rusko potrebuje na Ukrajinu poslať miliónovú armádu, pretože Putin podľa neho vidí, že veľká časť jednotiek jednoducho opúšťa bojisko.

Ukrajinský prezident tiež zdôraznil, že si je istý tým, že sa jeho krajine podarí oslobodiť okupované územia. Ukrajine sa v posledných týždňoch podarilo dosiahnuť významné zisky na severovýchode krajiny a znova dobyť územia dočasne obsadené ruskými silami.

MOBILIZÁCIA SVEDČÍ O PUTINOVOM ZÚFALSTVE

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu je spolu so snahou o hlasovanie o anexii Ruskom okupovaných území prejavom jeho zúfalstva z vojenských neúspechov Moskvy na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu hovorca Európskej únie Peter Stano, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

 

„Je to len ďalší dôkaz toho, že Putin nemá záujem o mier; že má záujem o eskaláciu svojej agresívnej vojny. Aj toto je ďalší znak jeho zúfalstva z toho, ako sa vyvíja jeho agresia voči Ukrajine,“ povedal Stano.

 

Stano prisľúbil, že EÚ vyvodí voči Moskve dôsledky za snahu ospravedlniť anexiu oblastí Ukrajiny, ktoré okupuje. Odmietol však uviesť akékoľvek podrobnosti. Maďarsko ako člen EÚ sa po šiestich vlnách bezprecedentných hospodárskych opatrení voči Rusku vyjadrilo proti uvaleniu ďalších sankcií. EÚ vyhlásila, že neuzná fiktívne a nezákonné referendá, ktoré na Ukrajine zorganizoval Kremeľ, a Stano povedal, že blok bude naďalej podporovať Kyjev pri oslobodzovaní ukrajinského územia.

 

„Ukrajina vedie oprávnenú sebaobrannú vojnu za prežitie národa,“ zdôraznil slovenský hovorca EÚ. Európska únia už vyplatila 2,5 miliardy eur na dodávky zbraní pre Ukrajinu a pripravuje novú tranžu, ktorá by mala predstavovať ďalších 500 miliónov eur.