Lekári už vajíčka dávno nedémonizujú tak, ako na konci minulého storočia, kedy ich kvôli vyššiemu obsahu cholesterolu v žĺtku považovali za nebezpečné pre osoby s chorobami srdca a ciev. Vajíčka, ak ich človek konzumuje striedmo, sú cenným zdrojom mnohých živín. Tiež cholínu. A pokiaľ staršie osoby konzumujú dve vajcia týždenne, dodávajú svojmu telu dosť cholínu, aby sa u nich znížilo riziko rozvoja Alzheimerovej choroby o štyridsať percent.
Vyplýva to z novej štúdie vedcov z Bostonu a Chicaga, ktorí zistili, že prítomnosť niekoľkých živín – najmä cholínu – v tejto potravine môže pomôcť znížiť riziko progresívneho ochorenia. Cholín je esenciálna živina nevyhnutná pre vývoj pečene, zdravý vývoj mozgu, pohyb svalov, udržovanie zdravia nervovej sústavy a metabolizmus.
V novej štúdii americkí vedci dokázali, že cholín vo vajciach môže znížiť riziko demencie spojenej s Alzheimerovou chorobou až o štyridsať percent. Hoci v tejto pozorovacej štúdii autori nerozviedli presný mechanizmus, ako môže cholín znížiť riziko Alzheimerovej choroby až o štyridsať percent, domnievajú sa, že jeho celkový ochranný účinok môže zohrávať kľúčovú úlohu pri ochrane mozgových buniek pred poškodením.