18. máj. 2023 o 18:00
emd, Koktejl

Žena má dve maternice, podarilo sa jej otehotnieť: Také deti lekári ešte nevideli!

placeholder
Manželia sa o deti pokúšali niekoľko rokov.
Zdroj: Facebook/Jonathan Kaklikos

Žena porodila unikátne dvojičky.

Zdravie
18. máj. 2023 o 18:00
Žena má dve maternice, podarilo sa jej otehotnieť: Také deti lekári ešte nevideli!

Žena porodila unikátne dvojičky.

Lekári opísali dvojčatá Colea a Natea ako prípad jeden k 50 miliónom. 24-ročná mamička Madeline Kaklikos a jej 27-ročný manžel Jon absolvovali počas troch rokov 10 kôl umelého oplodnenia. Madeline počala jedno dvojča prostredníctvom umelého oplodnenia a druhé spontánne, pričom každé sa vyvinulo v inej maternici, informuje portál The Mirror.

Žena má zriedkavú vrodenú chorobu a narodila sa s dvoma maternicami. Dozvedela sa to, keď sa s manželom začali pokúšať o dieťa. Po tom, čo si mysleli, že Madeline nikdy neotehotnie, ostali úplne v siedmom nebi, keď sa dozvedeli, že čakajú dve zázračné deti.

Po desiatich kolách umelého oplodnenia a rokoch skúšania im nikdy nenapadlo, že by mohla otehotnieť prirodzene. V roku 2020 sa s Johnom začali pokúšať o bábätko. Po čase, keď sa nič nedialo, sa rozhodli nechať sa vyšetriť, aby zistili, či nemajú nejaké problémy. "Už v roku 2017, keď som mala 18 rokov, mi diagnostikovali PCOS (hormonálnu poruchu postihujúcu vaječníky) a vedela som, že bude ťažké otehotnieť. Počas ultrazvukového vyšetrenia, ktoré malo slúžiť na ďalšie vyšetrenie, sa však zistilo, že mám až dve maternice," vysvetlila žena.

Veľmi sa obávala, že to bude mať vplyv aj na jej plodnosť a zabráni im to mať deti. Lekár teda navrhol, aby skúsili umelé oplodnenie. Pri prvom odbere vajíčok v roku 2021 získali päť, z ktorých sa im podarilo vytvoriť dve embryá. Lekári ich umiestnili do jej prístupnejšej maternice na pravej strane, ale embryá sa neujali. Pokračovali v pokusoch. V čase, keď absolvovala ôsme kolo, sa vydesila, že nikdy nebude mať dieťa.

"Bolo to temné obdobie a naozaj som sa snažila nájsť nádej. O niekoľko mesiacov neskôr sme sa pokúsili o ďalší odber vajíčok, kde sa nám podarilo vytvoriť 11 embryí. V 10. kole oplodnenia sa jedno embryo nakoniec ujalo a v júni minulého roka nám lekár zavolal, aby nám oznámil, že som konečne tehotná. V čase telefonátu som bola s Jonom, mojimi rodičmi a bratom a všetci sme kričali od šťastia a pri objatí nám tiekli slzy po tvári," opísala svoje pocity šťastná mamička.

Madeline a Jon išli na vyšetrenie v 10. týždni tehotenstva, pri ktorom zistili, že v skutočnosti čakajú dvojičky. "V polovici vyšetrenia sa pôrodná asistentka tvárila prekvapene a zrazu mi vysvetlila, že vidí ďalšie dieťa a že čakáme dvojičky," povedala.

"Jon a ja sme sa na seba úplne neveriacky pozreli. Lekári nám vysvetlili, že šanca na narodenie jedného dieťaťa z jednej maternice a druhého z druhej je jedna ku 50 miliónom. Tiež sme si uvedomili, že boli počaté v rôznom čase a rôznym spôsobom," vysvetlila Madeline.

Jedno dvojča bolo počaté prostredníctvom umelého oplodnenia a druhé bolo počaté prirodzene. Tehotenstvo bolo vysoko rizikové. "Boli sme vystrašení, ale zhodli sme sa na tom, že obe naše dvojčatá sú nám súdené, a tak sme pokračovali v oboch tehotenstvách. Mala som plánovaný cisársky rez, pretože kvôli stene, ktorá rozdeľuje moje maternice, a zablokovanému krčku maternice som nemohla rodiť prirodzene. Nevedeli sme však, ako bude cisársky rez prebiehať a koľko rezov budú musieť urobiť, aby dostali deti von," pokračovala Maddeline.

Dvojičky porodila 20. februára v 34. týždni. "Nakoniec sa lekárom podarilo porodiť naše krásne dvojčatá Natea a Colea jedným vonkajším rezom. Keď som mohla prvýkrát držať svoje deti, mala som pocit, že mi vybuchne srdce. Boli pre mňa všetkým, o čom som snívala," pokračuje mladá žena.

Návrat domov bol srdcervúci a každé dve hodiny sa budila, aby si odsala materské mlieko. Detičky museli ostať istú dobu v špeciálnej starostlivosti sestier. Po 17 dňoch v nemocnici ich prepustili a všetci mohli byť konečne spolu. "Mať novorodené dvojičky bolo hektické, ale teraz majú tri mesiace a darí sa im dobre. Milujeme byť rodičmi našich zázračných dvojčiat," dodala šťastná mamička.