29. okt. 2025 o 12:00
mob, Koktejl

FOTO zo slovenského lesa vám vyrazí dych: Róbert to musel hneď fotiť! Pozrite sa vyššie...

placeholder
Robert sa na sociálnej sieti pochválil nevídaným úlovkom.
Zdroj: Facebook/Hríby & Huby Slovensko

To sa často nevidí.

Slovensko
29. okt. 2025 o 12:00
FOTO zo slovenského lesa vám vyrazí dych: Róbert to musel hneď fotiť! Pozrite sa vyššie...

To sa často nevidí.

Hubárska sezóna na Slovensku je v plnom prúde a priaznivé jesenné počasie láka do lesov tisíce nadšencov. Po nedávnych dažďoch hlásia hubári bohaté úlovky najmä v horských oblastiach stredného Slovenska, kde rastú dubáky, kozáky aj suchohríby.

Hubárčenie patrí medzi obľúbené aktivity mnohých Slovákov a radi sa svojim zberom chvália na sociálnych sieťach. To urobil aj Róbert, ktorý pridal fotografiu netradičnej huby do skupiny Hríby & Huby Slovensko. „Príroda si zahrala,“ napísal k záberu. FOTO nájdete v galérii!

Snímku mu pochvalne komentovalo niekoľko ľudí, ktorí uznali, že ide naozaj o nezvyčajný kúsok. „Pekné veru, to sa nevidí tak často,“ uviedol Patrik. „Príroda je veľká čarodejnica,“ dodala Mária.

Otrava hubami môže zapríčiniť aj trvalé poškodenie orgánov

Menej skúsení hubári by si ale mali dávať pozor, čo vkladajú do svojich košíkov. Otrava hubami môže zapríčiniť trvalé poškodenie orgánov, v najhoršom prípade aj smrť. Upozorňuje na to lekár Internej kliniky Nemocnice Agel Košice-Šaca Martin Vrško. Otrava hubami môže mať rôzne prejavy v rôznej časovej nadväznosti na ich konzumáciu.

Za jednu z najdôležitejších zásad preto považuje konať čo najrýchlejšie a pri akýchkoľvek ťažkostiach po konzumácii húb radšej čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Otravy jedovatými hubami si vždy vyžadujú hospitalizáciu. Najväčším nedostatkom podľa jeho slov je, že na žiadnu z nich neexistuje protijed.

„Máme postupy a lieky, ktorými dokážeme priebeh otravy zmierniť, nevieme mu však úplne zabrániť,“ povedal s tým, že otrava hubami je najnebezpečnejšia najmä pre deti, ale aj pre starších ľudí či ľudí s ochorením pečene alebo obličiek.

Jednu z najzávažnejších otráv spôsobuje smrteľne jedovatá muchotrávka zelená, ktorá svojím vzhľadom pripomína iné jedlé huby - bedľu alebo plávku. Otrava ňou sa začína prejavovať po šiestich až 24 hodinách po požití pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Dôsledkom je ťažká dehydratácia.

„Postihnutý človek prestane močiť, ťažkosti sa za jeden až dva dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek,“ spresnil s tým, že môže dôjsť k ich trvalému poškodeniu. Tento typ otravy však môže byť aj smrteľný, čo sa podľa Vrška stáva priemerne v 40 až 50 percentách prípadov.

Do dvoch hodín sa objavujú príznaky po konzumácii napríklad muchotrávky červenej alebo tigrovanej. Ide hlavne o suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, stavy dezorientácie a nepokoj. Otrava vláknicami sa prejavuje slinením, slzením a zvracaním a otrava hnojníkom zas môže pripomínať pocit opitosti. Problém môžu spôsobiť aj jedlé huby, ako pečiarky, plávky a rýdziky, ktoré nesprávnym skladovaním nahnijú.

Otráviť organizmus tiež možno ich nedostatočnou tepelnou úpravou. Príznaky nastupujú do dvoch až štyroch hodín po konzumácii, formou zvracania, bolestí brucha a hnačky. Väčšinou spontánne ustúpia do dvoch dní. Dôležitý je pri nich dostatočný príjem tekutín a diéta.

Vrško zdôraznil, že je veľmi podstatné snažiť sa zistiť, o akú hubu išlo, čím sa zvýši šanca na vyliečenie a eliminujú sa možné následky. „Ideálne je, keď pacient presne opíše, ako huba vyzerala, prinesie so sebou do nemocnice zvyšky jedla s obsahom požitej huby, prípadne pristupujeme k vyšetreniu zvratkov alebo moču,“ dodal.