Konzumácia stravy bohatej na vysoko priemyselne spracované potraviny, ako sú sušienky, čipsy, fastfood a hotové snacky, môže poškodiť mozog už v priebehu niekoľkých dní a tým zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby aj iných foriem demencie. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil prestížny neurologický časopis Neuron.
Podľa neurológov zo Severokarolínskej univerzity pravidelný príjem nezdravých potravín narúša pamäť a poškodzuje kľúčové mozgové bunky. Tieto zmeny sa podľa vedcov objavujú prekvapivo rýchlo.
Z testov na myšiach vyplynulo, že už po štyroch dňoch stravy s vysokým obsahom tukov sa bunky v hipokampe, konkrétne CCK interneuróny, preťažili a stratili schopnosť správne spracovávať glukózu. Tento proces viedol k narušeniu pamäťových dráh.
„Vedeli sme, že strava a metabolizmus môžu ovplyvniť zdravie mozgu, ale nečakali sme, že nájdeme tak špecifickú a zraniteľnú skupinu mozgových buniek – CCK interneuróny v hipokampe – ktoré sú priamo narušené krátkodobou expozíciou stravy s vysokým obsahom tukov,“ uviedla hlavná autorka štúdie Juan Songová.
„Najviac nás prekvapilo, ako rýchlo tieto bunky zmenili svoju aktivitu v reakcii na zníženú dostupnosť glukózy a ako stačil na poškodenie pamäti. Táto práca ukazuje, ako rýchlo môže to, čo jeme, ovplyvniť zdravie mozgu a ako včasné intervencie – či už pôstom alebo liekmi – môžu chrániť pamäť a znížiť riziko dlhodobých kognitívnych problémov spojených s obezitou a metabolickými poruchami,“ dodala.
Podľa vedcov malo obnovenie prístupu buniek ku glukóze, či už úpravou jedálnička alebo pôstom, upokojujúci účinok na neuróny a viedlo k odstráneniu problémov s pamäťou.