01. okt. 2025 o 16:30
Famous.cz, Koktejl

Desivé odhalenie vedcov! Stačí, keď pár dní konzumujete TOTO jedlo: Zvýšené riziko demencie a Alzheimerovej choroby!

placeholder
Čipsy, fastfood a snacky môžu nečakane rýchlo škodiť mozgu. (Ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Vaše zdravie môže byť narušené.

Zdravie
01. okt. 2025 o 16:30
Desivé odhalenie vedcov! Stačí, keď pár dní konzumujete TOTO jedlo: Zvýšené riziko demencie a Alzheimerovej choroby!

Vaše zdravie môže byť narušené.

Konzumácia stravy bohatej na vysoko priemyselne spracované potraviny, ako sú sušienky, čipsy, fastfood a hotové snacky, môže poškodiť mozog už v priebehu niekoľkých dní a tým zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby aj iných foriem demencie. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil prestížny neurologický časopis Neuron.

Podľa neurológov zo Severokarolínskej univerzity pravidelný príjem nezdravých potravín narúša pamäť a poškodzuje kľúčové mozgové bunky. Tieto zmeny sa podľa vedcov objavujú prekvapivo rýchlo.

Z testov na myšiach vyplynulo, že už po štyroch dňoch stravy s vysokým obsahom tukov sa bunky v hipokampe, konkrétne CCK interneuróny, preťažili a stratili schopnosť správne spracovávať glukózu. Tento proces viedol k narušeniu pamäťových dráh.

„Vedeli sme, že strava a metabolizmus môžu ovplyvniť zdravie mozgu, ale nečakali sme, že nájdeme tak špecifickú a zraniteľnú skupinu mozgových buniek – CCK interneuróny v hipokampe – ktoré sú priamo narušené krátkodobou expozíciou stravy s vysokým obsahom tukov,“ uviedla hlavná autorka štúdie Juan Songová.

„Najviac nás prekvapilo, ako rýchlo tieto bunky zmenili svoju aktivitu v reakcii na zníženú dostupnosť glukózy a ako stačil na poškodenie pamäti. Táto práca ukazuje, ako rýchlo môže to, čo jeme, ovplyvniť zdravie mozgu a ako včasné intervencie – či už pôstom alebo liekmi – môžu chrániť pamäť a znížiť riziko dlhodobých kognitívnych problémov spojených s obezitou a metabolickými poruchami,“ dodala.

Podľa vedcov malo obnovenie prístupu buniek ku glukóze, či už úpravou jedálnička alebo pôstom, upokojujúci účinok na neuróny a viedlo k odstráneniu problémov s pamäťou.