10. júl. 2023 o 13:00
mob, TASR, Koktejl

Smutné tajomstvo Majstra N: Tragédia v detstve ho poznačila na celý život!

placeholder
Detský zabávač Jozef Nodžák známy ako Majster N.
Zdroj: Reprofoto/RTVS

Dobráckeho Majstra N pre jeho spontánnosť a bláznivé nápady nemilovali len deti, ale aj dospelí.

Celebrity
10. júl. 2023 o 13:00
Smutné tajomstvo Majstra N: Tragédia v detstve ho poznačila na celý život!

Dobráckeho Majstra N pre jeho spontánnosť a bláznivé nápady nemilovali len deti, ale aj dospelí.

Slovenský herec, moderátor a detský zabávač Jozef Nodžák sa narodil 19. marca 1946 v obci Slanica, ktorá dnes už neexistuje, pretože bola zatopená Oravskou priehradou. Pochádzal z dobre situovanej rodiny, ktorá vlastnila krčmu, obchod, pekáreň aj hostinec, no keď prišli k moci komunisti, všetko im zobrali.

V mladom veku ale prišiel o oboch rodičov, čo ho poznačilo na celý život, ktorý potom zasvätil deťom. „Ja som bol najmladší a dve staršie sestry sa potom o mňa starali,“ povedal kedysi pre Korzár Jozef Nodžák, ktorý vyštudoval slovenčinu a istý čas bol aj na univerzite v Halle, kde študoval nemčinu.

Po ukončení vysokoškolského štúdia chvíľu pracoval v Banskej Bystrici ako učiteľ, no katedru vymenil za prácu pred kamerou. V 80. rokoch 20. storočia pôsobil ako šéfredaktor vysielania pre deti a mládež v bratislavskom štúdiu Československej televízie a spolupodieľal sa na výchovno-vzdelávacej detskej relácii Detektív Karol a vystupoval v tiež relácii STV Crn-crn.

Divákom však v pamäti najviac utkvela rola svojrázneho fyzika Majstra N. Program s bláznivým vedcom sa definitívne z obrazoviek stiahol v roku 2005, no postavu Majstra N mohli ľudia stále stretávať na rôznych akciách. Nodžák bol ocenený za celoživotnú prácu vo výchovno-vzdelávacích programoch pre deti a mládež.

Rodák z Oravy sa nikdy neoženil, nemal deti a žil skromne až do svojej smrti. „Bývam v garsónke, varím si na dvojplatničke. Moja strava? Natriem si chlieb s maslom a cibuľou a k tomu nejaký zdravý čaj. A keď už idem hýriť, kúpim si konzervu,“ hovoril Majster N pre web petrzalka.sk.

S rozdávaním radosti deťom neprestal ani, keď ho trápila rakovina, o ktorej nepovedal ani najbližším. „Kým budem živý a zdravý, budem chodiť medzi deti,“ tvrdil. V sobotu 26. augusta 2017 zomrel vo veku 71 rokov, keď prehral boj s dlhou chorobou. Posledné mesiace života prežil na rodnej Orave, kam sa vrátil z Bratislavy.

„Všade hovorím deťom, že čo budem môcť, budem robiť pre deti. Ja sám som stratil rodičov, keď som bol malý. A možno to, čo mne kedysi chýbalo, sa snažím teraz hravou formou deťom nahradiť. Aj Majster N, hoci je postava besná, behá, piští, oblieva vodou, deti cítia medzi riadkami, že ich mám rád, že mám rád ľudí. Mám také heslo – ak niekomu nemôžem pomôcť, tak aspoň nikdy neublížim, a k tomu vediem aj deti v mojich programoch,“ hovorieval Nodžák.

V REGISTROCH ZVÄZKOV ŠTB FIGURUJE JEHO MENO

Meno Jozefa Nodžáka, rovnaké ako má moderátor detských programov Majster N, figuruje v dnes zverejnených registroch zväzkov ŠtB ako agent. Vo zväzkoch je Nodžák Jozef, narodený 19. marca 1946, vedený pod krycími menami Orava a Rómeo.

 

Nieľkokonásobný víťaz diváckej ankety OTO, ktorý pochádza z Oravy, pre TASR v tejto súvislosti povedal: „Považujem to za hlúposť, ku ktorej sa nechcem vyjadrovať.“ Dodal, že jeho matka bola Američanka a sám študoval na univerzite v Nemecku. Nodžák pôsobí na televíznej obrazovke vyše 35 rokov.