11. apr. 2023 o 04:00
ČTK, Koktejl

Trápi vás extrémne bolestivá menštruácia? Pozor, môže ísť o príznak choroby!

placeholder
Menštruácia tak bolestivá, že obmedzuje ženu, môže byť príznakom choroby. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Nepodceňujte to!

Správy
11. apr. 2023 o 04:00
Trápi vás extrémne bolestivá menštruácia? Pozor, môže ísť o príznak choroby!

Nepodceňujte to!

Menštruácia s bolesťami, ktoré obmedzujú normálne fungovanie ženy, môže byť podľa odborníkov príznakom endometriózy. Ďalšími príznakmi sú bolestivý sex alebo vyprázdňovanie. Endometriózou môže trpieť až každá desiata žena. Podľa pacientskej organizácie EndoTalks mnohí lekári pri diagnostike problémov na toto ochorenie neberú ohľad, ženy čakajú na správnu diagnózu roky alebo im ako riešenie ponúkajú odstránenie maternice, teda hysterektómiu.

"Treba jasne povedať, že hysterektómia nie je jediným riešením problému," uviedla pre ČTK riaditeľka organizácie Michaela Lebeda. Ženy by si podľa nej mali pred rozhodnutím nechať si nezvratne odstrániť reprodukčné orgány vyhľadať ďalšie informácie o možnostiach liečby.

Endometrióza má podľa Alice Řezníčkovej z pacientskej organizácie aj spoločenské dôsledky. Tretina až polovica žien s týmto ochorením trpí aj neplodnosťou, uviedla. Obmedzenia, ktoré príznaky endometriózy spôsobujú, môžu podľa zahraničných štúdií pripraviť ženu až o desať hodín produktívneho času počas menštruačného týždňa.

"Pri súčasnom stave poznania zatiaľ nie sme schopní vytvoriť ani žiadne preventívne programy," povedal Ján Drahoňovský, lekársky námestník Ústavu pre starostlivosť o matku a dieťa. Dodal, že nevyhnutná je včasná diagnostika, ktorá by mala byť založená na ultrazvukovom vyšetrení a vyšetrení magnetickou rezonanciou, po ktorých by mali nasledovať laparoskopické vyšetrenia. Odborníci zatiaľ nepoznajú presné príčiny endometriózy.