Vedci vyvinuli superpotravinu pre medonosné včely, ktorá by ich mohla chrániť pred hrozbami klimatických zmien a stratou biotopu. Kolónie, ktoré počas testovania dostávali túto potravu, mali až 15-krát viac lariev, ktoré dosiahli dospelosť – robotníčky.
Medonosné včely sú dôležitou súčasťou produkcie potravín a prispievajú k opeľovaniu 70 % hlavných plodín na svete. „Tento technologický prelom poskytuje včelám všetky živiny, ktoré potrebujú na prežitie, čo znamená, že ich môžeme kŕmiť aj vtedy, keď nie je dostatok peľu. Je to naozaj obrovský úspech,“ povedala pre BBC News profesorka Geraldine Wright z Oxfordskej univerzity.
Včely na celom svete čelia úhynu v dôsledku nedostatku živín, vírusových ochorení, klimatických zmien a ďalších faktorov. V Spojených štátoch sa ročné straty kolónií v poslednom desaťročí pohybovali medzi 40 a 50 percentami a očakáva sa, že úmrtnosť bude ďalej stúpať. Tradičné náhradné krmivo používané včelármi sa skladá z bielkovinovej múčky, cukru a vody.
Vždy však chýbali dôležité živiny, najmä steroly, ktoré sú nevyhnutné pre vývoj včiel. Wright pätnásť rokov viedla tím vedcov, aby presne určil, ktoré steroly včely potrebujú a ako ich vyrobiť. Pomocou úpravy génov sa im podarilo vytvoriť kvasinky, ktoré dokážu produkovať všetkých šesť potrebných sterolov. „Je to obrovský prelom. Keď moja študentka uspela, poslala mi fotografiu chromatogramu výsledku. Stále ju mám na stene v kancelárii,“ povedala Wright.
Laboratórne testy ukazujú, že včely kŕmené novým krmivom mali výrazne viac lariev schopných zakukliť sa a dospieť do štádia robotníčok. „Keď včely majú kompletnú výživu, mali by byť zdravšie a menej náchylné na choroby,“ vysvetlila Wright. Zdôraznila tiež, že tento doplnok môže byť kľúčový v rokoch, keď rastliny prestanú predčasne kvitnúť a nie je dostatok peľu a nektáru na prežitie zimy. Výsledky štúdie boli uverejnené v prestížnom vedeckom časopise Nature.