08. sep. 2025 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Stredomorskou stravou proti Alzheimerovej chorobe? Vedci odhalili zásadné prepojenie!

placeholder
Stredomorská strava môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Má významné prínosy.

Zdravie
08. sep. 2025 o 04:00
Stredomorskou stravou proti Alzheimerovej chorobe? Vedci odhalili zásadné prepojenie!

Má významné prínosy.

Neurológovia z Harvardskej univerzity preukázali, že stredomorská strava môže výrazne znížiť riziko vzniku demencie, vrátane Alzheimerovej choroby, a to aj u ľudí s najvyššou genetickou predispozíciou na vznik tejto choroby. Štúdiu vykonali výskumníci z Harvardovej univerzity, ktorí zistili, že ľudia s dvoma kópiami génu APOE4, ktorý až 10-násobne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby, majú z tejto stravy najväčší prospech.

„Jedným z dôvodov, prečo sme chceli študovať stredomorskú stravu, je to, že ide o jediný stravovací režim, ktorý bol v štúdiách kauzálne spojený s kognitívnymi prínosmi. Chceli sme zistiť, či sa tento prínos môže líšiť u ľudí s rôznym genetickým pozadím, a tiež preskúmať úlohu metabolitov v krvi, malých molekúl, ktoré odrážajú spôsob, akým telo spracováva potravu a vykonáva normálne funkcie,“ uviedli autori.

Podľa vedcov je stredomorská strava, ktorá zahŕňa ryby, strukoviny, orechy, zeleninu a oleje, jediná overená strava, ktorá zlepšuje zdravie mozgu a spomaľuje kognitívny úpadok. Ľudia s génom APOE4 reagovali na zdravú stravu výrazne lepšie ako ľudia s jednou alebo žiadnou kópiou. Strava zmenila ich krvné markery – zlepšila zdravie ciev, znížila zápal, zvýšila citlivosť na inzulín a znížila hladinu amyloidných plakov, ktoré sa hromadia v mozgu a prispievajú k rozvoju Alzheimerovej choroby.

„Tieto zistenia naznačujú, že cielená strava, konkrétne stredomorská strava, by mohla pomôcť znížiť riziko kognitívneho úpadku a oddialiť demenciu tým, že vo veľkej miere ovplyvňuje kľúčové metabolické dráhy. Toto odporúčanie platí všeobecne, ale môže byť ešte dôležitejšie pre osoby s vyšším genetickým rizikom, ako sú nositelia dvoch kópií genetickej varianty APOE4,“ uvádzajú autori.