Vedecký tím zo Spojených štátov zistil, že konzumácia aspoň piatich porcií ovocia a zeleniny denne môže výrazne zlepšiť kvalitu spánku a to už v priebehu dvadsiatich štyroch hodín. Ľudia, ktorí dodržiavali odporúčané množstvo ovocia a zeleniny, zaznamenali takmer o pätinu lepší spánok v porovnaní s tými, ktorí žiadne nejedli.
Výsledky štúdie zverejnil časopis Sleep Health. „Je pozoruhodné, že takýto zmysluplný rozdiel sa môže prejaviť už o menej než dvadsaťštyri hodín. Úprava stravy by mohla byť novým, prirodzeným a finančne dostupným spôsobom, ako dosiahnuť lepší spánok,“ uviedla doktorka Esra Tasali, odborníčka na spánkovú medicínu z univerzity v Chicagu.
Vedci sledovali stravovacie návyky 34 zdravých dospelých s priemerným vekom 28 rokov. Účastníci štúdie si zaznamenávali svoj denný príjem potravín pomocou mobilnej aplikácie a zároveň nosili monitor na zápästí, ktorý objektívne sledoval ich spánkové vzorce. Výskumníci sa zamerali najmä na fragmentáciu spánku – teda mieru, s akou sa človek počas noci budí alebo prechádza z hlbokého do ľahkého spánku.
Tí, ktorí denne zjedli aspoň päť hrstí ovocia a zeleniny, mali o 16 % lepšiu kvalitu spánku než tí, ktorí ich nekonzumovali vôbec. Podľa vedcov za tým môže byť vplyv vlákniny na črevný mikrobióm. Ovocie a zelenina bohaté na vlákninu podporujú rast prospešných črevných baktérií, ktoré môžu ovplyvniť nervové prenášače riadiace spánok, ako sú serotonín a melatonín.
Výrazne lepší spánok sa zaznamenal aj u ľudí, ktorí uprednostňovali zdravšie sacharidy, napríklad celozrnné obilniny. Naopak, vyššia konzumácia červeného a spracovaného mäsa bola spojená s väčšou fragmentáciou spánku.
„Aj malé zmeny môžu ovplyvniť spánok. Je to povzbudzujúce – lepší odpočinok máte vo vlastných rukách," uviedla spoluautorka štúdie, doktorka Marie-Pierre St-Onge, odborníčka na výživu z Kolumbijskej univerzity.