24. mar. 2023 o 12:39
TASR, Koktejl

Karolovi III. zmarili ďalšiu príležitosť: Masívne protesty!

placeholder
Karol III. a jeho manželka Camilla mali byť vo Francúzsku od nedele 26. marca do stredy 29. marca.
Zdroj: TASR/AP

Toto pred svojou návštevou neočakával.

Správy
24. mar. 2023 o 12:39
Karolovi III. zmarili ďalšiu príležitosť: Masívne protesty!

Toto pred svojou návštevou neočakával.

Plánovanú štátnu návštevu britského kráľa Karola III. vo Francúzsku odložili z dôvodu násilných protestov proti dôchodkovej reforme v tejto krajine. Oznámila to v piatok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Elizejský palác vo vyhlásení uviedol, že francúzska a britská vláda prijali rozhodnutie o odložení návštevy spoločne po piatkovom telefonáte Karola III. a Macrona. Nový termín návštevy majú oznámiť čo najskôr. Karol III. a jeho manželka Camilla mali byť vo Francúzsku od nedele 26. marca do stredy 29. marca. Išlo by o prvú Karolovu návštevu Francúzska od jeho nástupu na trón v septembri 2022.

Obyvatelia Francúzska v posledných týždňoch vyjadrujú v uliciach miest nespokojnosť s dôchodkovou reformou, ktorú francúzska vláda schválila minulý týždeň bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok uviedol, že úrady počas štvrtkových protestov zadržali 457 ľudí. Zranenia utrpelo 441 príslušníkov bezpečnostných zložiek. V uliciach Paríža počas zatiaľ najnásilnejších demonštrácií proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku zapálili 903 požiarov. V Bordeaux na juhozápade krajiny zapálili demonštranti vchod radnice, ktorú mal navštíviť britský kráľ.

Karol III. chce navštíviť Francúzsko čo najskôr

Britský kráľ Karol III. presunie svoju návštevu Francúzska, ktorú zrušili pre protesty proti dôchodkovej reforme v tejto krajine, na neskorší termín. Oznámil to v piatok Buckinghamský palác. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Karol III. a jeho manželka Camilla sa podľa paláca tešia na príležitosť navštíviť Francúzsko hneď, ako sa podarí nájsť vhodný dátum.

Úrad britského premiéra Rishiho Sunaka vo vyhlásení uviedol, že o zrušenie návštevy požiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Elyzejský palác predtým oznámil, že francúzska a britská vláda prijali rozhodnutie o odložení návštevy spoločne po piatkovom telefonáte Karola III. a francúzskeho prezidenta.

"Navrhli sme, že štátna návšteva by sa mohla uskutočniť na začiatku leta, podľa toho, aký budú mať obe strany program," uviedol Macron po summite Európskej únie v Bruseli. Konanie návštevy uprostred protestov by podľa Macrona nebolo rozumné a ani slušné voči hosťovi. Zároveň odsúdil násilné správanie, ku ktorému prišlo na niektorých protestoch proti reforme dôchodkového systému. Podľa Macrona "násilie do demokracie nepatrí".