03. máj. 2023 o 22:28
TASR, Koktejl

Hovorca Kremľa označil útok dronmi za terorizmus: Naplánovali to!

placeholder
Ukrajina oznámila, že nemá nič spoločné s údajným útokom dronov na Kremeľ.
Zdroj: TASR/AP

Ruská federácia v prípade začala trestné konanie.

Správy
03. máj. 2023 o 22:28
Hovorca Kremľa označil útok dronmi za terorizmus: Naplánovali to!

Ruská federácia v prípade začala trestné konanie.

Ruské úrady v stredu začali vyšetrovanie údajného útoku dronmi na sídlo prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AFP.

"Na základe pokynu predsedu Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandra Bastrykina sa začalo trestné konanie podľa článku 205 Trestného zákona Ruskej federácie v súvislosti s pokusom kyjevského režimu o útok bezpilotnými lietadlami na kremeľskú rezidenciu prezidenta Ruska," uviedol vo vyhlásení výbor, ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi. Podľa výboru boli do útoku zapojené dva drony, ktoré vyradili z činnosti pomocou radarových systémov.

Tlačová služba prezidenta Ruskej federácie informovala v stredu o nočnom útoku dvoch bezpilotných lietadiel na Kremeľ. Hovorca Kremľa túto operáciu označil za "plánovaný teroristický čin" a pokus o ohrozenie života prezidenta Putina.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v reakcii povedal, že Ukrajina nemá s útokom dronov na Kremeľ nič do činenia. Takýto útok by podľa neho po vojenskej stránke nič nevyriešil a narušil by prípravy na ukrajinskú protiofenzívu. Podoľak tiež naznačil, že mohol byť zinscenovaný Moskvou. Podiel Ukrajiny na údajnom útoku na Kremeľ v stredu odmietol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.