21. júl. 2023 o 08:01
TASR, Koktejl

Skúmanie Beethovenových chorôb a smrti pokračuje: Vyvolalo jeho bolesti práve toto?!

placeholder
V roku 2005 skupina vedcov oznámila, že testy ukázali, že zomrel na otravu olovom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Vedci získali cenný materiál na výskum.

Zaujímavosti
21. júl. 2023 o 08:01
Skúmanie Beethovenových chorôb a smrti pokračuje: Vyvolalo jeho bolesti práve toto?!

Vedci získali cenný materiál na výskum.

Úlomky lebky, o ktorých sa predpokladá, že patria Ludwigovi van Beethovenovi, sa vrátili do Viedne, kde bol tento nemecký skladateľ 19. storočia pochovaný, uviedli vo štvrtok odborníci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Predmetné fragmenty zdedil americký podnikateľ Paul Kaufmann. Daroval ich Lekárskej univerzite v rakúskej metropole Viedeň, kde budú vedci skúmať choroby, ktorými tento impresário trpel, ako aj príčinu jeho smrti.

Rakúsky súdny lekár Christian Reiter uviedol, že desať fragmentov vrátane dvoch väčších - jedného zo zadnej časti hlavy a jedného z pravej strany čela - má "obrovskú hodnotu". "Získali sme naozaj cenný materiál, s ktorým budeme, dúfam, pokračovať vo výskume aj v ďalších rokoch. To bolo aj Beethovenovo želanie," povedal Reiter.

Socha svetoznámeho skladateľa Ludwiga van Beethovena v centre jeho rodiska v nemeckom Bonne.
Socha svetoznámeho skladateľa Ludwiga van Beethovena v centre jeho rodiska v nemeckom Bonne.
Zdroj: TASR/AP

Skladateľ celý život bojoval s chorobou a výslovne požiadal o preskúmanie svojho tela, dodal súdny lekár. Beethoven, ktorého klavírne, komorné a symfonické diela patria k najväčším skvostom západnej klasickej hudby, zomrel v roku 1827 ako 56-ročný po rokoch boja s neznámymi ochoreniami vrátane narastajúcej hluchoty v neskorších rokoch.

Reiter zdôraznil, že ide o jediné zachované fragmenty Beethovenovej lebky. Kaufmann povedal, že fragmenty našiel v malej škatuľke v rodinnej bezpečnostnej schránke vo francúzskej banke v roku 1990.

Predpokladá sa, že ich v roku 1863 počas exhumácie Beethovenovho tela získal Kaufmannov prastrýko, rakúsky lekár Franz Romeo Seligmann. Kaufmann uviedol, že fragmenty sa teraz budú ďalej analyzovať, aby sa potvrdilo, že patria zosnulému skladateľovi, ktorý zomrel 26. marca 1827 vo Viedni. Dostupné dôkazy naznačujú, že úlomky sú pravé.

V roku 2005 skupina amerických vedcov oznámila, že testy Beethovenových vlasov a úlomkov lebky ukázali, že zomrel na otravu olovom, ktorá mohla byť tiež príčinou jeho straty sluchu. Zdroj olova nie je známy, ale podľa vedcov mohlo pochádzať z pohára na víno vyrobeného z tohto kovu.

V 18. a 19. storočí sa pri niektorých liečebných postupoch používali ťažké kovy ako olovo alebo ortuť. Beethoven trpel bolesťami brucha, ktoré sa postupne zhoršovali. Tento skladateľ sa narodil v nemeckom meste Bonn 17. decembra 1770.