Keď Slovenka Monika v jednej z najznámejších štvrtí New Yorku uvidela slovenskú reštauráciu, nedalo jej to. Zábery z miesta, ktoré vyskúšala, poslala aj redakcii portálu Koktejl.sk.
V brooklynskej prevádzke si aj so sestrou objednali každá klasické pirohy, jedna s karamelizovanou cibuľkou a plnené slaninou, čedarom a zemiakom, druhá s hubami a už americkejšou náplňou mac & cheese.
Za oboje jedlá, ktoré predstavujú aspoň malý kúsok domova, zaplatili 38,66 dolára, čo je 36,44 eura. V cene sú už započítané aj dve limonády, ktoré si taktiež objednali. Uchvátila ich aj atmosféra miesta, kde bol na stene vyznačený obrys milovaného Slovenska a čiernobiele fotky z dávnejších čias našich predkov.
Pirohy a halušky podávané v tradičných drevených nádobách chutia lepšie. Pre TASR to povedal korytár Alexander Bogdan z Kamenice nad Cirochou, ktorý sa tomuto remeslu venuje už od detstva. Koníčku i práci ho priučil starý otec Vasiľ.
Bogdan vyrába ručne najmä kuchynské predmety z dreva, ktoré sa používali v minulosti, ako sú varechy, vahany, korýtka, dosky na vaľkanie i valčeky. Vyrába ich z topoľa a červenej vŕby, na doštičky a tablá je podľa jeho slov vhodný dub i buk, z čerešne a slivky tvorí lyžice i varešky, ktoré majú u ľudí najväčší úspech. Vahany alebo drevené taniere na halušky si zväčša berú ľudia, ktorí v tom majú záľubu a ctia si tak tradície.