27. mar. 2024 o 12:00
TASR, mob, Koktejl

Jojkárska moderátorka naložila Štefanovi Harabinovi: Výkvet repu!

placeholder
Alexandra Orviská si podala Štefana Harabina.
Zdroj: TASR a instagram/alexandraorviska

Dianie na Slovensku sleduje aj spoza oceánu.

Domáce promi
27. mar. 2024 o 12:00
Jojkárska moderátorka naložila Štefanovi Harabinovi: Výkvet repu!

Dianie na Slovensku sleduje aj spoza oceánu.

Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štefan Harabin spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad. „Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe,“ reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v júni 2023. Skutok sa týka vyjadrenia Štefana Harabina krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Štefan Harabin na sociálnej sieti napísal, že by urobil to isté, čo ruský prezident Vladimir Putin.

Neúspešný kandidát na prezidenta podľa TV Markíza ešte na súde spôsobil rozruch, keď slovne útočil na prokurátora, ktorého nazval, že je „nikto“ a „plechovička, ktorá nepozná právo“. V urážkach pokračoval aj po odchode zo súdu. Vonku sa zase pustil do exposlanca Kristiána Čekovského, ktorému odkázal, že pôjde do basy a nazval ho „banderovcom“.

Harabinovo správanie pobúrilo značnú časť Slovákov, medzi ktorými bola aj jojkárska moderátorka Alexandra Orviská. Tá žije s rodinou značnú časť roka v New Yorku, no sleduje aj dianie doma.

„Štefan Harabin nazval jedného prokurátora, že je nikto. Ďalšieho, že je to agent homosexuál. Toto je ale normálne? Toto je smeť. A povedzte si čo chcete. Výkvet repu,“ napísala na svojej sociálnej sieti a naznačila tak jeho hlášku, keď slabikuje slová: „Dovolím si zarepovať.“