23. jún. 2023 o 11:00
krsk, TASR, Koktejl

Kolegovia Heribana († 43) tomu stále nemôžu uveriť: Z jeho doteraz nezverejnených FOTO naskakujú zimomriavky!

placeholder
Herec herec Dano Heriban.
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Trúchlenie neutícha. Za známym hercom smúti rodina aj spolupracovníci.

Domáce promi
23. jún. 2023 o 11:00
Kolegovia Heribana († 43) tomu stále nemôžu uveriť: Z jeho doteraz nezverejnených FOTO naskakujú zimomriavky!

Trúchlenie neutícha. Za známym hercom smúti rodina aj spolupracovníci.

Tragické načasovanie šokuje dodnes! V deň premiéry filmu Muž, ktorý stál v ceste v Českej republike, zasiahla Slovensko strašná správa o úmrtí herca Dana Heribana. Historická snímka z produkcie Česka, Ukrajiny a Litvy rozpráva príbeh lekára a politika Františka Kriegla na pozadí udalostí 21. augusta 1968.

"S veľkým zármutkom oznamujeme, že predstaviteľ Alexandra Dubčeka sa dnešnej slávnostnej premiéry nedožil," informovali 24. mája tvorcovia filmu o úmrtí herca a hudobníka, ktorý zomrel vo veku 43 rokov.

Film rozpráva skutočný príbeh človeka bojujúceho s viacerými dilemami. Príbeh lekára a politika Františka Kriegla zachytáva dramatické udalosti 21. augusta 1968, keď bol v noci spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon) zatknutý a unesený.

"Bol jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol – dokument, ktorý znamenal súhlas s okupáciou Československa," približuje distribučná spoločnosť Continental film drámu, ktorá "odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek jeho života i novodobých dejín Československa".

V hlavnej úlohe Muža, ktorý stál v ceste sa predstavil herec Tomáš Töpfer, ktorého vzhľad maskéri verne priblížili skutočnej podobe Františka Kriegla. V snímke hrajú aj slovenské hviezdy, medzi nimi Zuzana Mauréry, Adrian Jastraban či zosnulý Dano Heriban.

Stále spomínajú

Film vstúpil do českých kín 25. mája, premiéra v slovenských kinách je naplánovaná na 12. októbra. "SPOMIENKA. Stále nemôžeme uveriť, že sa Dano Heriban nedožil premiéry svojho filmu. Spomíname a vy jeho výkon v úlohe Alexandra Dubčeka môžete stále vidieť v kinách," odkázali v týchto dňoch so smútkom tvorcovia Heribanovho posledného filmu. Na sociálnych sieťach zároveň zdieľali zákulisné fotky zosnulého herca z nakrúcania. Nájdete ich v galérii pod článkom.