31. jan. 2024 o 16:24
krsk, Koktejl

Plánujete dovolenku v Chorvátsku? Pozor na tieto miesta, turisti sa nakazili parazitom!

placeholder
Dovolenku môžu skomplikovať zdravotné problémy (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Dovolenkári by mali byť obozretní.

Zaujímavosti
31. jan. 2024 o 16:24
Plánujete dovolenku v Chorvátsku? Pozor na tieto miesta, turisti sa nakazili parazitom!

Dovolenkári by mali byť obozretní.

Chorvátsko zaznamenalo vlani rekordnú turistickú sezónu. S láskou na ňu však nespomína každý. Pribudli totiž prípady turistov s infekciou spôsobujúcou hnačku, informuje denník Daily Mail.

Nemeckých zdravotníkov vystrašil nezvyčajne vysoký výskyt tohto ochorenia. V obľúbenej balkánskej destinácii sa zvyčajne ročne objaví menej ako päť infekcií. Nakazené kryptosporidiózou boli však takmer dve desiatky Nemcov, ktorí v roku 2023 vycestovali do Chorvátska. Úradníci, ktorí vyšetrujú nárast počtu prípadov v regióne Istria na severe Chorvátska, sa domnievajú, že všetci sa mohli nakaziť pri kúpaní v kontaminovaných bazénoch.

Kryptosporidióza môže spôsobiť zvracanie, bolesti žalúdka, hnačku a horúčku. A v bazénoch môže prežiť až týždeň. Parazit odolný voči chlóru sa šíri kontaminovanými fekáliami, ktoré sa dostanú do úst, napríklad pri plávaní. Stopy zaschnutých výkalov sa môžu vyplaviť z konečníka infikovanej osoby.

Nárast počtu prípadov, keď cestujúci ochoreli na kryptosporídiózu v iných obľúbených dovolenkových destináciách, ako je Francúzsko, Grécko a Taliansko, nebol podľa odborníkov taký prudký. "Pravdepodobnosť expozície v južnej Európe - Francúzsku, Grécku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku - sa tiež zvýšila, ale oveľa menej, čo naznačuje skôr účinok špecifický pre expozíciu v Chorvátsku," uviedli výskumníci v časopise Eurosurveillance.

Dovolenkári sa zdržiavali v 10 rôznych kempoch, z ktorých deväť bolo na Istrijskom polostrove. V prieskume, na ktorý odpovedalo 15 z 23 turistov - sa zistilo, že 14 z nich využívalo bazény vo svojich kempoch. Hoci experti uznali, že silné dažde začiatkom augusta mohli spôsobiť kontamináciu vody, dodali, že viac ako štvrtina prípadov mala príznaky už pred zmenou počasia.

U väčšiny ľudí má kryptosporidióza mierny priebeh. Zvyčajne ustúpi sama v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Pre zraniteľné osoby, ako sú osoby s oslabeným imunitným systémom a starší ľudia alebo pacienti podstupujúci liečbu rakoviny, však môže byť vážnejšia. Vzhľadom na jej vysoko infekčnú povahu sa ľuďom s príznakmi, ako sú hnačka a zvracanie, odporúča, aby nepracovali alebo nechodili do školy.

Čo je kryptosporidióza?

  • Infekcia, ktorá môže spôsobiť zvracanie, bolesti žalúdka a horúčku, v bazénoch prežije až týždeň.
  • Parazit odolný voči chlóru sa šíri kontaminovanými fekáliami, ktoré sa dostanú do úst, napríklad pri plávaní.
  • Stopy zaschnutých výkalov sa môžu vyplaviť z konečníka infikovanej osoby.
  • Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môžu infikovaní ľudia vylúčiť až 100 miliónov zárodkov infekcie v jednej stolici. Aby ste ochoreli, stačí prehltnúť len desať.