25. feb. 2023 o 11:00
mob, TASR, Koktejl

Expertka na reč tela odhalila Putinove skryté úmysly: Jeho zúfalstvo bolo počuť!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Čo odhalil utorkový prejav Vladimira Putina (70)?

Zahraničná politika
25. feb. 2023 o 11:00
Expertka na reč tela odhalila Putinove skryté úmysly: Jeho zúfalstvo bolo počuť!

Čo odhalil utorkový prejav Vladimira Putina (70)?

Rusko robilo všetko pre to, aby vyriešilo situáciu na Donbase na východe Ukrajiny mierovou cestou. Vyhlásil to v utorok v príhovore o stave krajiny ruský prezident Vladimir Putin a zároveň obvinil Západ z hrania „špinavej hry“ s Ukrajinou. TASR o tom informuje podľa denníka The Guardian a televízie Sky News.

Podľa šéfa Kremľa bolo vlani vo februári „všetko pripravené na“ odvetné kroky Ukrajiny na Donbase. „To všetko bolo v rozpore s dokumentami, ktorá prijala Bezpečnostná rada OSN“. „Rád by som zopakoval - vojnu začali oni a my sme použili silu, aby sme ju zastavili,“ vyhlásil Putin, pričom vôbec prvýkrát použil slovo vojna v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu, všíma si Sky News.

Podľa Putina Západ v roku 2014 podporil na Ukrajine „protištátny prevrat“. Ukrajinci sa tak stali „rukojemníkmi svojich západných pánov“, ktorí Ukrajinu okupujú politicky, ekonomicky a vojensky. „Tento režim neslúži národným záujmom. Slúži záujmom zahraničných mocností. Zodpovednosť za podnecovanie ukrajinského konfliktu, za eskaláciu a za nárast počtu obetí leží celá na pleciach Západu a samozrejme kyjevského režimu. Na súčasnom ukrajinskom režime, pre ktorý je ukrajinský národ cudzí,“ vyhlásil Putin.

Dodal, že Západ sa snaží spraviť z miestneho konfliktu globálny. „Budeme reagovať náležitým spôsobom. Hovoríme o existencii našej krajiny,“ vyhlásil. Rusko bolo podľa Putina otvorené k dialógu so Západom o rovnoprávnom systéme bezpečnosti, no dostávalo len „nepravdivé odpovede“.

Tajné správy v pózach

V utorok celý svet videl typickú propagandistickú šou. Zúfalstvo kremeľského vládcu bolo počuť a bolo neprehliadnuteľné. Vyplýva to z analýzy odborníčky na reč tela a komunikáciu Veroniky Langguth pre nemecký denník Bild. Expertka hovorí, že vojnový prejav odhalil tajné odkazy v Putinových pózach.

„Putin vie šikovne manipulovať, čo sa odráža aj na reči jeho tela. Na zdôraznenie svojich výrokov sa spolieha na prvky štýlu reči tela, no niekedy jeho telo, tvár alebo gestá ukazujú niečo, čo možno nechce odhaliť,“ hovorí Langguth.

„Diktátorova tvár zostala počas prejavu väčšinou vážna, ďalší znak zachovania sily a vyrovnanosti. Keď hovorí o USA zdvihne hlavu, aby sa pozrel na svoje publikum a zdôraznil svoje slová. Krátko zdvihne aj obočie. Je to štylistický prostriedok na ďalšie zdôraznenie dôležitosti jeho slov a na upútanie pozornosti,“ myslí si odborníčka.

Langguth tiež neušli jeho pohŕdavé úsmevy, čo ukazuje sebaovládanie, keďže chce udržať emócie na uzde a zároveň „bodovať“.

O Putinovi veľa prezrádzajú aj jeho ruky a gestá, ktoré používa veľmi efektívne. „Počas prejavu sa chytí oboma rukami k pultu. Hľadá oporu. Je to tiež znakom sebakontroly a ochrannej funkcie, aby ste nemuseli prejavovať svoje emócie. Prevažne používa ľavú (emocionálnu) ruku a zriedka pravú (racionálnu). Či už vedome alebo nevedome, hľadá emocionálnu blízkosť s publikom,“ vysvetľuje expertka.

Zaujímavosťou je, že keď hovorí o USA a Západe, stále viac zvýrazňuje svoje slová a používa odmietavé gestá. Spolieha sa napríklad na krátke, rozhodné a súhlasné zovretie päste alebo buchnutie hranou ruky po stole.

VOLODYMYR ZELENSKYJ: TENTO ROK BUDE PRE UKRAJINU VÍŤAZNÝ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na prvé výročie začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prisľúbil, že tento rok Ukrajinci zvíťazia. Prvý deň invázie označil za najdlhší v živote. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a Reuters. „Takto to 24. februára 2022 začalo,“ uviedol Zelenskyj sediac za stolom. Spomínal pritom, ako sa Ukrajincom pred rokom prvýkrát prihovoril. „Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách. Zobudili sme sa skoro a odvtedy sme nespali... Prežili sme prvý deň totálnej vojny. Nevedeli sme, čo prinesie zajtrajšok, no rozumeli sme, že o každý zajtrajšok treba bojovať a my sme bojovali,“ uviedol Zelenskyj.

 

„Sme silní, sme pripravení na všetko. Porazíme každého... Hlavný záver tohto je, že sme prežili. Neboli sme porazení a spravíme všetko pre to, aby sme tento rok vyhrali!“ vyhlásil ukrajinský prezident. „Milióny z nás si 24. februára vybrali nie bielu, ale modrožltú vlajku. Žiaden útek, ale postavenie sa, odolávanie a bojovanie. Bol to rok bolesti, smútku, nádeje a jednoty,“ napísal Zelenskyj v piatok na svitaní na sociálnej sieti Twitter. Prvé výročie začiatku invázie si v piatok ráno pripomenul aj americký prezident Joe Biden.

 

„Pred rokom si (ruský) prezident Putin myslel, že rýchlo obsadí Kyjev. No potom narazil na statočnosť Ukrajiny a železnú vôľu všetkých národov,“ napísal Biden na Twitteri. Na Ukrajine sú na piatok naplánované sviečkové vigílie a iné spomienkové udalosti, ktorými si obyvatelia uctia tisíce obetí vojny. Objavili sa obavy, že Rusko by v tento deň mohlo proti Ukrajine podniknúť ďalší rozsiahly raketový útok.

 

Počas noci sa však v Kyjeve sirény nespustili. Vláda napriek tomu odporúča, aby školy vyučovali online a ľudia pracovali z domu. Začiatok invázie si pripomenuli aj v iných krajinách. V Paríži bola napríklad Eiffelová veža nasvietená vo farbách ukrajinskej vlajky.