28. aug. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Prerušovaný pôst môže spôsobiť vážne zdravotné problémy: Hrozí rakovina!

placeholder
Prerušovaný pôst môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Spôsobiť to majú konkrétne potraviny.

Zdravie
28. aug. 2024 o 04:00
Prerušovaný pôst môže spôsobiť vážne zdravotné problémy: Hrozí rakovina!

Spôsobiť to majú konkrétne potraviny.

Prerušovaný pôst môže mať vážne zdravotné riziká. Zistili to fyziológovia z Massachusetts, keď sledovali správanie črevných buniek u myší vystavených prerušovanému pôstu. Keď totiž myši začali jesť po dvadsiatich štyroch hodinách pôstu, ich črevné bunky začali byť nadmerne aktívne, čím sa zvýšila pravdepodobnosť ich degenerácie na nádory. Riziko bolo ešte väčšie, keď po pôste nasledovala konzumácia nezdravých potravín, napríklad hovädzieho steaku v prípade ľudí.

„Dôvodom môže byť to, že fáza opätovného kŕmenia spôsobila nadmernú aktivitu buniek v črevách, čo zvýšilo riziko vzniku rakovinových mutácií, pokiaľ boli vystavené pôsobeniu určitých potravín,“ uviedol doktor Omer Yilmaz z Massachusettského technologického inštitútu.

Výsledky naznačujú, že tí, ktorí skúšajú pôst, by sa mali vyhýbať potravinám, ako sú steaky z červeného mäsa a iné jedlá, pri ktorých sa preukázalo, že zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Patria k nim všetky údeniny, ultra spracované potraviny a sladké nápoje.

„Chcel by som zdôrazniť, že to všetko sa robilo na myšiach s použitím veľmi dobre definovaných mutácií rakoviny. U ľudí je to oveľa zložitejšie. Ale vedie nás to k tejto myšlienke: Ak máte smolu a po pôste sa prejedáte a ste vystavení mutagénu, napríklad spálenému steaku alebo niečomu podobnému, môžete si tým zvýšiť šancu na vznik lézie, ktorá môže viesť k vzniku rakoviny,“ povedal doktor Yilmaz.

Takže každý, kto dodržuje pôst, aby sa prejedol steakom, hranolkami a limonádou, by mal prestať. Ak však po pôste nasledujú zdravé potraviny - zelenina, ovocie, ryby, orechy, strukoviny, bylinky a ďalšie zložky takzvanej stredomorskej stravy -, riziko je minimálne.