Vedci z Oregonu zistili, že šesť bežne konzumovaných druhov rýb a morských plodov obsahuje extrémne množstvo mikroplastov. Drobné plastové častice, ktoré môžu mať toxické účinky na organizmus, prenikajú do črevných buniek a ďalej do krvi. Najviac presýtené mikroplastmi sú krevety a lastúrniky (ustrice, slávky, srdcovky a pod.).
Vedci z Oregonu analyzovali morské živočíchy, vrátane tichomorských sleďov a lososov. Mikroplasty objavili v 99 percentách vzoriek, pričom najviac ich našli u ružových kreviet. „Je veľmi znepokojujúce, že mikrovlákna prenikajú z tráviaceho traktu týchto živočíchov do svaloviny. To má závažné dôsledky pre ďalšie organizmy, potenciálne aj pre človeka,“ uviedla profesorka Susanne Brander z Oregonskej štátnej univerzity.
Mikroplasty, definované ako plastové úlomky menšie ako päť milimetrov, našli nielen v morských plodoch, ale aj v ďalších potravinách, ako je balená voda, pivo, med, tofu a dokonca aj soľ.
„Ak vypúšťame mikroplasty do životného prostredia, dostávajú sa späť na naše taniere,“ upozornila profesorka Elise Granek z Portlandskej štátnej univerzity. Zdravotné dopady požitia mikroplastov nie sú dostatočne preskúmané, ale niektoré štúdie ich spájajú s poškodením DNA, predčasnou smrťou buniek a zvýšeným rizikom rakoviny.