19. júl. 2022 o 06:41
TASR, TASR

Čistky v Ukrajinskej tajnej službe pokračujú: Zelenskyj prepustil takmer 30 členov SBU

placeholder
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: TASR/AP

Ide o osoby na rôzne vysokých postoch a v rôznych funkciách.

Zahraničné správy
19. júl. 2022 o 06:41
Čistky v Ukrajinskej tajnej službe pokračujú: Zelenskyj prepustil takmer 30 členov SBU

Ide o osoby na rôzne vysokých postoch a v rôznych funkciách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil prepustenie 28 spolupracovníkov Ukrajinskej tajnej služby (SBU). Ide o osoby na rôzne vysokých postoch a v rôznych funkciách, „dôvody sú podobné: neuspokojivé pracovné výsledky“, povedal Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo svojom pravidelnom videoprejave. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Zelenskyj predtým už oznámil suspendovanie šéfa SBU Ivana Bakanova a generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej z ich funkcií. Ukrajinský prezident nedávno vyjadril rozhorčenie v súvislosti so skutočnosťou, že na Ruskom okupovaných územiach na Ukrajine zostalo viac než 60 spolupracovníkov SBU a ukrajinskej generálnej prokuratúry, čo Kyjev považuje za velezradu.

Ukrajinské médiá zároveň poukázali na skutočnosť, že suspendovaný šéf SBU Bakanov mal medzi svojimi zamestnancami len malú autoritu, cituje DPA.

Ukrajina chce tiež posilniť boj proti nepriateľským pozorovateľom jej delostrelectva. Často sa totiž stáva, že samotní Ukrajinci prezradia nepriateľovi pozície vlastných jednotiek a korigujú tak delostreleckú paľbu nepriateľa. Pokyn zasiahnuť proti takýmto zradcom prichádza priamo od prezidenta, uviedol v pondelok Zelenského poradca v oblasti bezpečnosti Olexij Danilov.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim predtým vyhlásil odmenu za dolapenie takýchto nepriateľských delostreleckých pozorovateľov vo výške 100 eur na hlavu, píše DPA. Mykolajivská oblasť čelí ťažkej paľbe zo strany Ruska.