01. jún. 2023 o 21:21
TASR, Koktejl

Početné demonštrácie v Maďarsku: Účastníci požadujú slobodné školstvo!

placeholder
Demonštrácie sa týkali školstva. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Protesty sa konali vo štvrtok večer.

Správy
01. jún. 2023 o 21:21
Početné demonštrácie v Maďarsku: Účastníci požadujú slobodné školstvo!

Protesty sa konali vo štvrtok večer.

Vyše tisíc demonštrantov protestovalo v Budapešti proti zákonu o právnom postavení pedagógov a požadovali slobodné školstvo. Podľa servera telex.hu sa protestné zhromaždenia, ktoré sú súčasťou série demonštrácií prebiehajúcich už od januára 2022, konali aj v 15 ďalších maďarských mestách, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Dav učiteľov a študentov sa zhromaždil pri sídle ministerstva vnútra, pod ktoré patrí verejné vzdelávanie. Účastníci zhromaždenia skandovali heslá: „Máme toho dosť!“, „Bez učiteľov niet budúcnosti,“, ale aj odkaz ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi: „Pintér, zmizni!“

Viacerí protestujúci vyliezli na okná ministerstva, na ktoré vylepili svoje požiadavky. Polícia ich vyzvala, aby zliezli dolu, pričom niekoľkých z nich legitimovali.

Občianske hnutie noÁr, ktoré je jedným z organizátorov protestov, na Facebooku oznámilo, že demonštrácie sa konali tiež v mestách Sopron, Pécs, Szegedín, Debrecín, Miškovec, Szombathely, Szentes, Veszprém, Nagykanizsa, Dunaújváros, Szekszárd, Balassagyarmat, Szolnok, Eger a Nyíregyháza.

Zhruba 200 demonštrantov sa po oficiálnom ukončení zhromaždenia pred 20.00 h vybralo na Kossuthovo námestie k budove parlamentu, kde ich však čakal policajný kordón.

Kritizovaný zákon nie je podľa demonštrantov vhodným na rokovanie. Rozvoj školstva treba postaviť na novom základe, na príprave ktorého sa musia spoločne podieľať odbory, študentské organizácie, občianske organizácie a ministerstvo vnútra, pod ktoré patrí verejné školstvo, uviedli organizátori obdobného utorňajšieho protestu z Jednotného frontu študentov (Egységes Diákfront).

Zákon by podľa nich ešte viac obmedzil učiteľov, zrušil by ich štatút štátnych zamestnancov, vytvoril by medzi nimi mzdové rozdiely a zvýšil by im počet pracovných hodín.

Člen predsedníctva Jednotného frontu študentov Jószef Gajzágó v utorok pre TASR uviedol, že pre podporu učiteľov sa študenti rozhodli už v januári 2022. „Oslovili sme študentov aj mimo Budapešti. Naším cieľom bolo dať signál, že vieme, že štrajky učiteľov nie sú namierené voči nám, že nám nechcú prerušením práce škodiť, ale že tak robia v našom záujme. Chcú totiž vyučovať vo vhodných podmienkach,“ spresnil.

Skutočnosť, že v Maďarsku neexistuje samostatný rezort školstva, Gajzágó komentoval slovami, že je to ojedinelý jav nielen v Európe, ale aj na celom svete. „Pred pár týždňami sme iniciovali referendum, ktorého cieľom je osloviť čo najviac ľudí v krajine, a jeho súčasťou je aj požiadavka na zriadenie nezávislého a samostatného ministerstva školstva s patričnými kompetenciami,“ dodal predstaviteľ organizácie študentov.

Séria protestov a štrajkov učiteľov sa začala 31. januára 2022. Solidaritu štrajkujúcim pedagógom vyjadrili učitelia, žiaci a študenti viacerých vzdelávacích inštitúcií vrátane učňovských škôl a univerzít.

Platy učiteľov v Maďarsku dosahovali minulý rok 60 percent priemeru miezd vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent. Cieľom učiteľov nie je iba riešenie miezd, ale tiež zlepšenie verejného vzdelávania.