26. sep. 2023 o 05:00
mob, TASR, Koktejl

Putin má rovnaký problém ako Hitler? Ruský analytik naznačil koniec vojny!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Šéf Kremľa má byť v rovnakej pozícii ako Hitler.

Zahraničná politika
26. sep. 2023 o 05:00
Putin má rovnaký problém ako Hitler? Ruský analytik naznačil koniec vojny!

Šéf Kremľa má byť v rovnakej pozícii ako Hitler.

Slávny ruský matematik a politický analytik Andriy Piontkovsky (83) v rozhovore pre Espreso TV, poznamenal, že ľudia okolo ruského prezidenta Vladimira Putina (70) si môžu udržať moc jediným spôsobom – zbaviť sa ho a ponúknuť Západu a Ukrajine svoje služby za organizovaný odchod ruských vojsk z okupovaných území.

„Nemôže existovať koncepcia dlhej vojny. Pozrite, dnes sa situácia na fronte pre ukrajinskú stranu vyvíja celkom úspešne a je to spôsobená absenciou letectva a ATACMS. A predstavte si, že teraz by tam bolo 200 stíhačiek F-16 a 200 ATACMS. Dá sa hovoriť o dlhej vojne? To všetko by sa skončilo približne v rovnakom čase ako azerbajdžanská protiteroristická operácia v Náhornom Karabachu. Táto realita sa teraz dostala pred ľudí v Putinovom kruhu,“ poznamenal politológ.

Piontkovskyi dodal, že Rusi vyrastali pri sledovaní filmu o Stirlitzovi (fiktívna postava, pozn. red.) a dokonale si pamätajú Hitlerove posledné dni v bunkri. Čo si vtedy Himmlerovci mysleli? Snažili sa uzavrieť mier s Američanmi s jediným cieľom bolo udržať si moc v povojnovom Nemecku.

„Presne o tom uvažujú Putinovi ‚Himmleri‘. Momentálne rozmýšľajú len nad jednou vecou: ‚Ako si udržať moc v Rusku, ktoré bude vo vojne porazené‘. Udržať moc si môžu len jedným spôsobom - zbaviť sa Putina a ponúknuť Západu a Ukrajine svoje služby za organizovaný odchod ruských vojsk z okupovaných území. Preto možno ani nebudeme musieť dlho čakať na uvedomenie si tejto obrovskej psychologickej hrozby pre Putina a jeho režim, ktorá odznela vo Washingtone. Pretože sa to dá realizovať oveľa skôr ako na jar,“ naznačil Piontkovsky.

Ak si podľa neho predstavíme, že o týždeň či dva prebehne dobytie Bakhmuta či Tokmaku ukrajinskou armádou, tak sa to stane nepostrádateľným spúšťačom výbuchu vo vnútri Putinovej mocenskej elity. Pretože teraz žijeme v novej realite vojny – v realite nevyhnutnosti, nevyhnutnosti porážky Putinovho Ruska.

USA POSKYTNÚ UKRAJINE RAKETY ATACMS

Americký prezident Joe Biden údajne svojmu ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému počas štvrtkového stretnutia v Bielom dome povedal, že USA dodajú Kyjevu niekoľko striel dlhého doletu. S odvolaním na štyri nemenované americké zdroje o tom informuje stanica NBC News. Denník The Washington Post (WP) neskôr napísal, že má ísť o strely ATACMS, uvádza TASR.

 

Podľa zdrojov WP budú rakety ATACMS vyzbrojené kontroverznou kazetovou muníciou, namiesto verzie s jednou konvenčnou hlavicou. Nie je však bezprostredne jasné, kedy dodanie rakiet oficiálne oznámia. Zelenskyj dlhodobo žiada USA o dodanie taktických striel ATACMS, ktoré dokážu zneškodniť cieľ vzdialený 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS. Podľa predstaviteľov amerického rezortu obrany však USA majú nazvyš iba málo rakiet ATACMS. Navyše niektorí americkí politici vyslovujú obavy, že tieto strely by mohli eskalovať konflikt na Ukrajine.

 

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok schválil ďalšiu tranžu vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorú Pentagón ohodnotil na 325 miliónov dolárov. Taktické strely ATACMS však do tohto balíka zahrnuté neboli. Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo štvrtok uviedol, Spojené štáty tieto rakety Ukrajine zatiaľ nedodajú. Vojenská pomoc obsahuje rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre presné raketomety HIMARS, protitankové zbrane a delostrelecké náboje.

 

V balíku je tiež zahrnutá kazetová munícia kalibru 155 milimetrov, ktorej dodanie Ukrajine Washington prvýkrát schválil v júli tohto roka napriek obavám z ohrozenia civilistov. Biden vo štvrtok tiež oznámil, že prvé americké tanky typu M1 Abrams budú Ukrajine dodané v priebehu budúceho týždňa.