02. dec. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Nové zistenie vedcov: Šálka ​​obľúbeného nápoja môže chrániť pred negatívnymi účinkami tučných jedál!

placeholder
Šálka ​​obľúbeného nápoja môže chrániť pred negatívnymi účinkami tučných jedál. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Toto by ste nečakali.

Zdravie
02. dec. 2024 o 04:00
Nové zistenie vedcov: Šálka ​​obľúbeného nápoja môže chrániť pred negatívnymi účinkami tučných jedál!

Toto by ste nečakali.

Flavonoidy z kakaového prášku môžu chrániť telo pred negatívnymi účinkami tučných jedál. Šálka ​​kakaa vyrobeného z odtučneného prášku bez pridania akéhokoľvek cukru, prípadne extra horká čokoláda s obsahom kakaa nad osemdesiat percent, môžu pomôcť ľuďom zmierniť účinky konzumácie extra nezdravých pokrmov, ktoré sú bohaté na jednoduché cukry a nasýtené tuky – čiže fastfood.

Flavonoidy sa okrem kakaa nachádzajú aj v jablkách a čaji. „Vieme, že keď sú ľudia v strese, majú tendenciu tiahnuť k potravinám s vysokým obsahom tuku. Už skôr sme ukázali, že tučné jedlo môže zhoršiť vaskulárne zotavenie tela zo stresu. V tejto štúdii sme chceli zistiť, či pridanie jedla s vysokým obsahom flavonoidov k tučnému jedlu zmierni negatívny vplyv stresu v tele,“ uviedla doktorka Catarina Rendeir z Birminghamskej univerzity.

„Tento výskum ukazuje, že pitie alebo konzumácia jedla s vysokým obsahom flavonoidov je možné použiť ako stratégiu na zmiernenie niektorých dopadov horšieho výberu potravín na cievny systém. To nám môže pomôcť robiť informovanejšie rozhodnutia o tom, čo jeme a pijeme počas stresových období,“ dodala doktorka Rendeir.

„Moderný život je stresujúci a vplyv stresu na naše zdravie a ekonomiku bol dobre zdokumentovaný, takže akékoľvek zmeny, ktoré môžeme urobiť, chrániť sa pred niektorými príznakmi stresu je pozitívny. Pre tých, ktorí majú tendenciu siahnuť po maškrte, keď sú v strese alebo sú závislí na určitom jedle, pretože pracujú pod vysokým tlakom alebo majú nedostatok času, by začlenenie niektorých z týchto malých zmien mohlo znamenať skutočný rozdiel,“ uzavrel profesor Jet Veldhuijzen van Zanten z Birminghamskej univerzity v rozhovore pre denník The Independent.